Stiže cjepivo protiv sezonske gripe u FBiH

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa najavio je za sljedeći tjedan početak distribucije cjepiva protiv sezonske gripe na području Federacije BiH.

Zavod za javno zdravstvo FBiH distribuira cjepiva protiv sezonske gripe za potrebe zdravstvenih radnika jer su prepoznati kao važna ciljna skupina, a početkom sljedećeg tjedna bit će distribuirane županijsim zavodima potom i drugim zdravstvenim ustanovama. Također, u nadležnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo, odnosno županijskih fondova zdravstvenog osiguranja, je cjepivo protiv sezonske gripe za potrebe stanovništva, naglasio je za Fenu dr. Musa.

Kako je pojasnio, ovisno od sezone i spram potreba, nabavlja se od 40.000 do 50.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe za potrebe stanovništva u Federaciji BiH.

Cjepivo protiv sezonske gripe preporučuje se prvenstveno za rizičnu populaciju, prema medicinskim indikacijama posebno osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim oboljenjima i različitim tipovima imunosupresije.

Ove godine možemo očekivati aktivnost sezonske gripe, prije svega zbog toga što su javnozdravstvene mjere primjenjivanje za vrijeme pandemije Covid-19 relaksiranije, navikli smo da živimo s prisustvom Covid-19, a i dalje se provodi aktivan nadzor. Prema prvim testiranjima, kod nas još nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe, ali u Europi je već potvrđena gripa tipa A i B, dominantno podtip A(H3), naglasio je.

Doktor Musa podsjeća da se, nadzor nad sezonskom gripom, vrši od 40. tjedna u tekućoj godini do 20. tjedna u sljedećojgodini. Tako su, kako je kazao, i ove godine započete aktivnosti univerzalnog nadzora koji se provodi u ambulantama obiteljske medicine, kao i sentinel nadzor nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (među kojima je i sezonska gripa) i bolestima sličnim gripi. Sezonska gripa pojavljuje se početkom kalendarske godine u epidemijskom obliku, na vrhuncu je uobičajeno krajem siječnja, nakon čega slijedi trend pada.

Karakteristično za nekoliko posljednjih godina je niska aktivnost gripe, prije svega zbog Covid-19 i svih javno-zdravstvenih i društvenih mjera koje su poduzimane da bi se suzbilo širenja Covid-19. Tako smo prošle godine detektirali manji broj slučajeva sezonske gripe, uglavnom podtip A (H3N2), a prije dvije godine nije ni bilo detektiranih slučajeva sezonske gripe, naglasio je dr. Musa u razgovoru za Fenu.

Prema njegovim riječima, aktualno je, mada manjeg zanimanja, i kontinuirano cjepivo protiv Covid-19 te je moguće istovremeno primiti cjepivo protiv obje bolesti.

Za trenutno epidemiološku situacija u vezi Covid-19 kaže da je povoljna, ali da to nikako ne umanjuje potrebu za osobnim higijensko-epidemiološkim mjerama, naročito za rizičnu populaciju.

Registrira se niska razina prijenosa Covida-19, mada se i manje testira na Covid-19. Zapravo dosta se provode kućni testovi, brzi antigenski testovi. Brojke jesu podcijenjene, ali je evidentno da je i niža razina prijenosa. Bilježi se pad aktivnosti dominantne podlinije BA.5 omikron soja virusa korona, ali je i dalje prijenos prisutan. I dalje bilježimo slučajeve zaraze virusom korona, ima i hospitaliziranih, a posljednjeg tjedna zabilježena su i dva smrtna slučaja od posljedica Covid-19.

Infekcije se i dalje događaju, a rizične skupine pozivamo da prime (booster) dodatnu dozu cjepiva da bi tako obnovili zaštitu i bili sigurniji u ovoj sezoni, posebno ako se zna da je u jesen i zimu uvijek povećana aktivnost respiratornih infekcija. Uz Covid-19, počinje i sezona gripe, naglasio je u izjavi za Fenu federalni epidemiolog Sanjin Musa.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here