Što se mijenja za radnike u Njemačkoj od Nove godine?

Neke promjene koje se tiču zaposlenika u Njemačkoj će stupiti na snagu već 1. siječnja 2022. godine. Što će se promijeniti u pogledu plaće ili bolovanja u 2022. godini?

Za zaposlenike će opet biti nekih promjena, bez obzira na to jesu li već zaposleni ili pripravnici, piše Fenix-magazin. Ovaj pregled prikazuje najvažnije promjene:

1. Povećanja minimalne plaće 01.01.2022

Zaposlenici koji su plaćeni prema minimalnoj plaći mogu se veseliti jer će primiti više novca u 2022. godini. Prema podacima Saveznog ministarstva rada (BAMS), minimalna plaća će 1. siječnja porasti na 9,82 eura po satu. Prije je bila 9,60 eura. Od 1. Srpnja, planirano je daljnje s povećanje na 10,45 eura po sat..

2. Veća naknada za školovanje

Mnogi pripravnici koji započnu školovanje 2022. također očekuje veća plaća. Zakonski propisana minimalna naknada za obuku povećava se s 550 eura na 585 eura bruto mjesečno. Zatim se povećava na sljedeći način:

u 2. godini školovanja: plus 18 posto
u 3. godini školovanja: plus 35 posto
u 4. godini školovanja: plus 40 posto

3. Korona bonus

Zaposlenici mogu dobiti korona bonus od svog poslodavca do 31. ožujka 2022. To uključuje isplatu do 1.500 eura – i to bez poreza. Novac se mora isplatiti uz plaću i namijenjen je, između ostalog, ublažavanju dodatnog opterećenja uzrokovanog korona krizom, javlja Njemačka tiskovna agencija (dpa)

4. Elektronska obavijest o bolovanju poslodavcima od srpnja 2022.

Potvrdu o nesposobnosti za rad zaposlenika, liječničke ordinacije digitalno šalju zdravstvenim osigurateljima od 1. listopada 2021. (prijelazno razdoblje je do 31. prosinca).

Od 1. srpnja 2022. godine bolovanje će se elektroničkim putem slati poslodavcu – od strane zdravstvenih osiguravajućih društava. Zaposlenici više ne moraju sami predavati “žutu kartu” tvrtki. Pacijenti dobivaju samo tiskani primjerak za vlastitu dokumentaciju.

5. Promjena za mini posao

Novo za mini-poslove: Od 1. siječnja 2022. pri prijavi kratkotrajnih mini poslova potrebno je navesti zdravstveno osiguranje kod kojeg je osoba osigurana. To je priopćio mini-centar za zapošljavanje. Od 2022. poslodavci bi također trebali dobivati povratnu informaciju prilikom prijave ima li zaposlenik drugih kratkoročnih poslova ili ih je već imao u istoj kalendarskoj godini.

6. Snižavanje dobi za glasanje za izbore za radnička vijeća

U tvrtkama s radničkim vijećem bit će smanjena i dob za glasanje za izbore za radnička vijeća. Od 2022. godine svoje će glasove moći dati i 16-godišnjaci. Ranije je minimalna dob bila 18 godina. No, svatko tko želi biti izabran u radničko vijeće mora i dalje imati najmanje 18 godina.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here