Stoltenberg: Ministri NATO-a će raspravljati o stanju u BiH

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg govorio je o Zapadnom Balkanu uoči summita ministara vanjskih poslova u Rigi.

Stoltenberg je najavio da će se voditi rasprava o Kosovu i Bosni i Hercegovini. Rasprava na dnevni red NATO-a dolazi nakon pritiska koji je obavio London kako bi se raspravljalo o potezima Milorada Dodika, prenosi N1.

“Na sastanku ministara vanjskih poslova, 30.11. i 1.12. u Rigi, osvrnut ćemo se na najnovija zbivanja na Zapadnom Balkanu. Regija je strateški važna za NATO. Prešli su dug put od sukoba devedestih, ali smo nedavno svjedočili rastu tenzija. Na Kosovu NATO radi s EU diplomatama, kako bi smanjili tenzije na granici, te implementirali nedavni dogovor Beograda i Prištine“, istaknuo je Jens Stoltenberg.

Dodao je da u BiH snažno podržavaju jedinstvenu državnu strukturu i multietničke oružane snage.

“Ali smo i zabrinuti zbog zapaljive retorike iz Republike Srpske. Tako da ćemo razgovarati o stalnoj ulozi NATO-a u promoviranju stabilnosti i sigurnosti u regiji. Naše kolege iz Finske i Švedske će nam se priključiti na ovoj sesiji, kao i visoki predstavnik EU Borell, jer jači smo i efikasniji kada zajedno radimo. Stoga se radujem sastanku ministara vanjskih poslova u Rigi“, rekao je Stoltenberg.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here