Sutra utvrđivanje prijedloga za izbor suca Ustavnog suda BiH

Aktivnosti u vezi s postupkom izbora suca Ustavnog suda BiH, kojeg treba izabrati Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, bit će sutra nastavljene na sjednici Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

– Na dnevnom redu kao prva točka naći će se “Utvrđivanje prijedloga za izbor suca Ustavnog suda BiH”. Nova Radna skupina za izbor suca Ustavnog suda BiH trebala je dostaviti rang-listu kandidata na daljnje postupanje novom sazivu Zastupničkog doma – potvrdio je Feni predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje Mladen Bošković.

Na javni natječaj prijavili su se: Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević te Boris Barun čija prijava je nepotpuna.

Nakon sjednice očekuje se da Povjerenstvo za izbor i imenovanje predloži Zastupničkom domu konačan prijedlog za izbor suca/sudca u Ustavni sud BiH.

Podsjećamo, samo Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odlučuje o imenovanju ustavnih sudaca koji dolaze iz tog entiteta.

Ustavni sud BiH čini devet sudaca. Četvero sudaca bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Dvoje sudaca bira Narodna skupština Republike Srpske, dok troje sudaca imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.

U kolovozu prošle godine sudac Mato Tadić, koji dolazi iz Federacije, napunio je 70 godina zbog čega je morao u mirovinu. Od tada njegovo mjesto nije popunjeno.

IZVORFENA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here