Sve veći redovi za testiranje u BiH, omikron potvrđen i u Mostaru, Konjicu, Stocu…

Širenjem omikrona broj zaraženih sve više raste u brojnim zemljama. Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj od danas na snagu stupaju nove mjere za suzbijanje širenja virusa. Zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba (do sada je bilo 100), piše Večernji list BiH. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom iznad 25 osoba, a ne 50 kao ranije.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 20 (ranije bilo 30), dok su iznimka privatne svečanosti s COVID potvrdama, gdje može biti do 50 osoba. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je popuniti 20 posto tribine. Na otvorenom je taj broj 40 posto.

Zbog omikrona Njemačka i Slovenija uvode nove mjere. Rast broja zaraženih evidentan je i u BiH, ali, osim SŽ-a, druge županije nisu uvele restriktivnije mjere. Sve su veće gužve na testiranjima, ali i na punktovima za cijepljenje. Očigledno je da se omikron širi i Bosnom i Hercegovinom. U Laboratoriju za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu potvrđeni su prvi slučajevi omikron soja koronavirusa. Kako je za Avaz kazao Teufik Goletić, šef Laboratorija, riječ je o četiri uzorka iz Sarajeva, Mostara, Stoca i Konjica.

– Riječ je o uzorcima koji su, kao suspektni, uzeti za potvrdu sekvencioniranjem, još 23. i 24. prosinca 2021. Ovo su prve i za sada još uvijek jedine kompletne sekvence omikrona iz BiH, koje su uvrštene u GISAID međunarodnu bazu podataka, odnosno prva javno dostupna potvrda omikron soja u BiH dobivena sekvencioniranjem kompletnog genoma SARS-CoV-2 – kazao je Goletić.

Podsjetimo, krajem prošle godine ravnateljica KCUS-a izvijestila je javnost kako je ta ustanova izolirala omikron soj, i to u slučaju 10 od 100 ispitanih uzoraka. Epidemiološka situacija dovela je i do promjena u načinu odvijanja nastave. Naime, u HBŽ-u je nastava odgođena za 17. siječnja, dok su HNŽ i ZHŽ ostavili mogućnost školama da same odluče o načinu odvijanja nastave sukladno epidemiološkoj situaciji. Zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom na području općina Usora i Žepče, nastava u drugom polugodištu u školama u tim općinama koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku danas počinje online.

– Zbog povećanog broja djelatnika i učenika osnovne i srednje škole koji su pozitivni na koronavirus ili se nalaze u izolaciji, drugo polugodište započet će s nastavom na daljinu – piše na službenoj stranici Općine Usora te se navodi kako će održavanje nastave na daljinu trajati do 17. siječnja 2022. godine, “kada će se nanovo sagledati epidemiološka situacija”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here