Sveučilište u Mostaru je četvrto na listi sveučilišta koje se najviše potražuje

Bosna i Hercegovina je dom za većeg broja visokoškolskih ustanova, javnih i privatnih poput rang-lista, najboljih fakulteta ili broja studenata.
No, jeste li se zapitali koji od domaćih sveučilišta se najviše gugla? Trenutno u BiH studira više od 90.000 studenata upisanih u redovite i izvanredne programe, od čega njih oko 6.000 dolazi iz inozemstva.

Data sciences iz tvrtke Erudera prikupili su i analizirali podatke o broju pretraživanja na internetu za svaku visokoškolsku ustanovu u BiH i tako došli do popisa najtraženijih sveučilišta.

Prema recenzijama i ocjenama na informativnoj stranici o visokom obrazovanju Erudera, ovo su bh. sveučilišta koja se najviše pretražuju na internetu:

Univerzitet u Istočnom Sarajevu – nalazi se na vrhu kao najtraženije sveučilište u BiH na globalnoj razini, s ukupno 2.400 mjesečnih pretraga. Pretrage uglavnom dolaze iz BiH, Srbije, Crne Gore i Norveške.

Univerzitet u Sarajevu – drugi je na listi sa ukupno 1.800 mjesečnih Google pretraga. Najčešće ga pretražuju iz BiH, Njemačke, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške.

Univerzitet u Banjoj Luci – ima 1.700 mjesečnih internet pretraživanja, uglavnom iz BiH, Hrvatske, Sjedinjenih Država, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sveučilište u Mostaru – četvrto je na listi s preko 1.500 pretraživanja interneta mjesečno. Ove pretrage uglavnom dolaze iz BiH, Hrvatske, Mađarske, Španjolske i Irske.

The International University of Sarajevo – sljedeće je s do 1.200 mjesečnih pretraživanja interneta. Zemlje poput BiH, Turske, Sjedinjenih Država, Indije i Ujedinjenog Kraljevstva uglavnom pretražuju ovo sveučilište.

International Burch University – sljedeće je na Eruderinom popisu, s do 1.000 mjesečnih Google pretraživanja. To sveučilište uglavnom guglaju iz BiH, Njemačka, Turska, Sjedinjene Američke Države i Hrvatska traže ovo sveučilište.

Slobomir P. Univerzitet, Bijeljina – na kraju je popisa, a ima oko 800 mjesečnih pretraga. Građani iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke, uglavnom traže ovu ustanovu.

Na osnovu podataka ovih Google pretraživanja, smatraju iz Erudere, očekuje se da će se u sljedećim godinama broj zainteresiranih studenata na ovim bosanskohercegovačkim sveučilištima povećati.

Bosna i Hercegovina ima skoro tri puta više studenata koji studiraju u inozemstvu nego onih što dolaze studirati u zemlji. Prema posljednjim podacima, oko 6.000 stranaca je došlo studirati u BiH, a više od 15.000 bh. građana studira u inozemstvu, kazala je Alma Miftari iz Erudere.

Po troškovima BiH je na 316. mjestu u svijetu kao zemlja koja je vrlo pristupačna za život, studiranje ili rad. Najčešća godišnja školarina na prvom ciklusu studija iznosi blizu 660 KM. U drugom ciklusu godišnje naknade variraju od 440 KM do 4.000 KM, priopćeno je iz tvrtke Erudera.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here