Švicarska otvorila tržište Hrvatima, traže tisuće radnika. Ovo su plaće i uvjeti

Švicarska je 1. siječnja 2022. otvorila svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske, čime su oni izjednačeni s drugim državljanima zemalja članica Europske unije. U Švicarskoj, prema zadnjim službenim podacima, već radi nešto manje od 30.000 Hrvata.

Ovih dana u Švicarsku su se, kako doznajemo od Nataše Kačar, vlasnice portala Posao u turizmu te agencije za zapošljavanje, zaputili prvi radnici iz sektora ugostiteljstva, koji su otišli odraditi zimsku sezonu.

Potreba za radnicima u Švicarskoj je, kaže, velika, pa je stoga ovih dana objavila oglase za kuhare, pomoćne kuhare, konobare i barmene iz Hrvatske koji žele raditi u švicarskim hotelima tijekom zimske sezone.

U razgovoru za Index otkrila je kakvi su uvjeti rada kod švicarskih poslodavaca i ono što sve najviše zanima – kolike su plaće.

“Objavili smo na našoj Facebook stranici natječaj za ugostiteljske radnike za zimsku sezonu u Švicarskoj 2021./2022. Interes je zaista velik. Plaće se kreću u rasponu od 3900 do 4300 eura bruto za kuhare, s tim da se tu radi o pomoćnim, a ne o glavnim kuharima. Plaće barmena i konobara iznose od 3900 do 4400 eura bruto plus napojnice. Radi se u hotelima, pansionima i a la cart restoranima. Početak rada je već sad do 20.4.2022., dok traje zimska sezona, s tim da s određenim hotelima postoji i mogućnost dogovora za stalni radni odnos, s probnim radom od tri mjeseca”, kazala je Nataša Kačar za Index.

Što se tiče uvjeta rada, navodi kako je radno vrijeme 9 sati dnevno, s pauzom od 50 minuta. Radi se 45 sati tjedno uz dva slobodna dana.

Ključno je jako dobro znati njemački

Uvjeti koji se traže su završena strukovna škola, minimalno iskustvo od 1 do 5 godina te poznavanje njemačkog jezika. Što se tiče kuhara, oni mogu slabije poznavati njemački, u rangu B1 stupnja, dok se za konobare i barmene traži izvrsno poznavanje njemačkog (B2).

“Švicarci su tu doista striktni, rade provjere i, ako se pokaže da osoba ne zna njemački, ona neće moći dobiti posao čak ni ako je najkvalificiranija u svom poslu. Ima ljudi koji su vrhunski kuhari, evo neki dan sam imala razgovor s čovjekom koji je u Hrvatskoj radio u izvrsnim restoranima i zaista je kvalificiran, rekao je da zna njemački. No, nakon što kandidat za posao obavi razgovor sa mnom, obavlja razgovor s kolegom iz Švicarske koji vrši daljnju selekciju i provjerava znanje njemačkog. Taj kandidat, kako se ispostavilo, ipak nije znao njemački i, unatoč kvalifikacijama, nije dobio posao”, kazala nam je Nataša.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here