Tomislavgrad širi poslovnu zonu

U Tomislavgradu su potpisani iznimno vrijedni i za život ljudi vrlo važni ugovori vezani za unaprjeđenje komunalne infrastrukture i razvoj gospodarstva. Radi se o četiri ugovora čija ukupna vrijednost prelazi milijun i pol maraka, točnije 1,523.505,55 KM. Ugovore su potpisali općinski načelnik Ivan Buntić, direktor poduzeća KTM-Brina d. o. o. Posušje Tomislav Marić i direktor poduzeća Livnoputovi d. o. o. Livno Tomislav Vrdoljak.

Potpisani ugovori odnose se na sljedeća četiri projekta: ugovor o radovima na izgradnji gospodarske zone Vučilov brig, čija je vrijednost 134.082 konvertibilne marke, a izvođač KTM-Brina d. o. o. Posušje, ugovor o izgradnji kanalizacije u naselju Bobara vrijedan 349.749,25 konvertibilnih maraka, čiji je izvođač također KTM-Brina d. o. o. Posušje, zatim ugovor o izgradnji infrastrukture u zoni regulacijskog plana Potkolje, čija je vrijednost 491.525,79 konvertibilnih maraka, a izvođač je Livnoputovi d. o. o. Livno te ugovor o sanaciji Ulice kralja Zvonimira u Tomislavgradu vrijedan 548.148,51 konvertibilnu marku, a radove će izvoditi KTM-Brina d. o. o. Posušje.

”Dosadašnji prostor u gospodarskoj zoni Vučilov brig je, praktički, rasprodan, niknuli su proizvodno-skladišni objekti, ostala je još jedna slobodna parcela i postoji realna potreba da se ona proširi. Trenutačno postoji zahtjev tvrtke Metus za dodatnim građevinskim prostorom, proširenjem poslovne zone do njihova novog proizvodnog pogona u kojem će se proizvoditi dizala. Prema poslovnoj praksi i ugovorima, gospodarstvenici za zemljište plate određenu cijenu, a nakon što dobiju uporabnu dozvolu, cijeli iznos im se vraća, osim, simbolično, jedne marke, a Općina je obvezna osigurati infrastrukturu – pristupnu cestu, struju, telefon, vodu, kanalizaciju… Za proširenje poslovne zone Vučilov brig planiran je iznos od 134.082 konvertibilne marke”, kazao je za Večernji list Ivan Buntić, načelnik općine Tomislavgrad.

Naselje Bobara razmjerno je novo naselje u južnome dijelu Tomislavgrada s više od stotinu kuća, nastalo nakon Domovinskog rata, u kojem žive branitelji i jedan dio prognanika. Bobara nema kanalizaciju, a ona je tu prijeko potrebna jer je zemljište u nizini i donekle močvarno. Izgradnja kanalizacije je prva faza, potom slijedi asfaltiranje ceste i neki drugi poslovi, a za kanalizaciju je namijenjen iznos od 349.749,25 konvertibilnih maraka. Drugo naselje, Potkolje, u urbanom je dijelu grada i ono će u cijelosti dobiti novu infrastrukturu. Izgradit će se novi vodovod, kanalizacija, asfalt, nogostupi, rasvjeta…

Prema procjeni, radovi na infrastrukturi u zoni regulacijskog plana Potkolje stajat će 491.525,79 konvertibilnih maraka. Kanalizacija i u Bobari i Potkolju spojit će se s glavnom gradskom kanalizacijskom mrežom koja će otpadne vode voditi do prečistača čija je gradnja u tijeku. Preuređenje i dotjerivanje Ulice kralja Zvonimira dodatni je prilog uređenju gradskoga područja Tomislavgrada, na čemu se proteklih godina dosta radilo. Zvonimirova ulica gotovo je u samome središtu grada, bit će temeljito uređena s novom funkcionalnošću – novi dio vodovodnih cijevi, nova kanalizacijska mreža, novi nogostupi, asfalt i rasvjeta.

Financijskim planom za Ulicu kralja Zvonimira predviđena je 548.148,51 konvertibilna marka. Od ukupno 1,523.505,55 konvertibilnih maraka, kolika je vrijednost potpisanih ugovora, Hercegbosanska županija financira 200.000 konvertibilnih maraka za naselje Bobara i 103.600 konvertibilnih maraka za naselje Potkolje, a ostali iznos Općina Tomislavgrad iz proračuna.

”Osim za ova četiri projekta, u listopadu smo potpisali ugovor za izgradnju infrastrukture u zoni regulacijskog plana u novom naselju Latice koje će se graditi u središtu grada. Tu će se raditi sve nanovo, cesta, vodovod, kanalizacija, dovesti struja, telefon, postaviti asfalt, rasvjetu, nogostupe. Planirana vrijednost radova je 373.454,30 konvertibilnih maraka. Tu prodajemo placeve, trenutačno se gradi jedna stambena zgrada, uskoro počinje i gradnja druge, a već je izdano nekoliko lokacijskih dozvola za izgradnju obiteljskih kuća”, ističe za Večernji list tomislavgradski načelnik Ivan Buntić.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here