Trgovci u Njemačkoj: Božićna sezona bila je katastrofa

Trgovce na malo u Njemačkoj ponovno je razočarala ključna božićna sezona potrošnje, objavili su u ponedjeljak iz udruge HDE. “Božićna sezona bila je katastrofa za maloprodaju drugu godinu zaredom”, izjavio je Stefan Genth, glavni tajnik njemačkog udruženja malotrgovaca (HDE), pozivajući se na istraživanje koje je udruga provela među poslovnim čelnicima 750 tvrtki.

“Mnoge maloprodajne kompanije nemaju više nikakvih iluzija i strahuju za opstanak”, dodao je Genth.

Božićno poslovanje dobro je započelo u studenome, ali su tada uvedeni propisi koji su kupcima ulazak u mnoge trgovine uvjetovali potvrdom o cijepljenju ili preboljenju covida-19, pojasnio je Genth.

Ta su ograničenja dovela do pada prihoda i broja kupaca u fizičkim trgovinama, dodao je.

Prema riječima predstavnika ključnog sektora njemačkog gospodarstva, više od tri četvrtine trgovaca neprehrambenim proizvodima nezadovoljno je božićnim prometom, koji je prošlog tjedna bio 35 posto manji nego u pretkriznom razdoblju, pokazalo je istraživanje HDE-a.

Posebno je loše stanje u gradskim središtima, kažu, gdje je promet pao za 36 posto u odnosu na razine prije krize, dok je broj kupaca smanjen za 42 posto.

S obzirom na takve rezultate istraživanja, HDE je ponovo pozvao vlasti da pomognu tvrtkama u nevolji.

“Upravo uoči nove godine treba im pružiti perspektivu i poduprijeti ih odgovarajućim i jednostavnim mjerama gospodarske pomoći kako bi se nadoknadile štete koje je izazvala pandemija”, naglasio je čelnik udruge.

On je dodao da svi koji odlaze iz BiH žele da ostave pečat, kao što je to Valentin Incko uradio, pa tako i sam Nelson.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here