‘TROJKA’: SDA nije ponudila ništa, a prijeti blokadom

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka (politički blok koji sebe naziva ‘Trojka’ ) pozive Stranke demokratske akcije (SDA) za razgovorima smatraju neiskrenim pokušajem odugovlačenja i dalje blokade Federacije BiH – priopćeno je iz Trojke.

– Napominjemo da u dosadašnjim razgovorima vođenim između rukovodstva Federacije BiH, SDA nije ponudila niti jedno rješenje. Unutar ustavnog roka od 30 dana, Refik Lendo nije ponudio ni prijedlog kandidata za premijera, ni kandidate za ministre, kao ni bilo kakav programski dokument – navode iz Trojke u priopćenju.

S istekom tridesetodnevnog ustavnog roka, kako dodaju, postalo je jasno kako ne može ponuditi bilo kakav dokaz da SDA ima potreban koalicijski kapacitet za formiranje Federalne vlade. S druge strane, stranke većine su u zakonskom roku prikupile potpise parlamentarne većine, ponudile sastav Vlade FBiH, te usuglasile zajednički program.

– Sve navedeno govori da SDA i Refik Lendo nisu imali ni želju, ni ideju za iznalaženje najboljih rješenja za građane Federacije, kako u kadrovskom, tako i u programskom smislu. Čitav koncept SDA svodio se na blokade i ultimatume za sudjelovanje SDA u vlasti, bez ikakvog općeg cilja ili vizije opredmećene u konkretnom programu. Na kraju, to je od SDA i DF sasvim očekivano – navode iz Trojke u priopćenju za javnost.

Nakon isteka ustavnog roka, kako su ocijenili, jasno je da je cilj SDA “opstanak trenutne krnje Vlade, predvođene osuđenim premijerom”. Radi se o, stav je Trojke, neprihvatljivoj namjeri čiji jedini cilj je opstanak SDA na vlasti, bez ikakve pokazane ambicije za unapređenjem života građana.

-Rijetki građani koji su u posljednje vrijeme osjetili osobni boljitak su izaslanici u Domu naroda koji su se priklonili SDA-u, a zauzvrat osigurali uposlenja za članove obitelji i tko zna kakve druge ‘beneficije’. Uobičajeno, SDA i dalje svjesno zamjenjuje teze i laže, što je jedan od ključnih razloga zašto nitko osim DF-a neće s njima. Naime, prije dva dana je u Parlamentu usvojena Deklaracija koja je u istom tekstu usvojena i u prethodnim sazivu na prijedlog SDP BiH – navodi Trojka u priopćenju.

Na njihovu žalost, kako dalje dodaju, Deklaracija govori o neprihvaćanju izmjena koje bi dodatno produbile etničke podjele i diskriminacije kroz izborni proces.

– Ako SDA i Refik Lendo prihvate principe parlamentarne demokracije i prihvate postojanje parlamentarne većine, prestaje potreba za bilo kakvom intervencijom Ureda visokog predstavnika. Stranke Trojke ostaju posvećene trenutnoj koaliciji i većini, te smo uvjereni da će SDA-ova blokada uskoro biti okončana u interesu svih građana Federacije BiH – kaže se u priopćenju Trojke.

IZVORHMS
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here