U Grudama služena sveta misa za sve žrtve ratova i poraća

U crkvi Svete Kate u Grudama služena je tradicionalna sveta misa zadušnica za sve hrvatske žrtve s područja općine Grude u svim ratovima. Svetu misu predvodio je grudski župnik fra Stanko Pavlović, a nazočilo joj je grudsko rukovodstvo na čelu s načelnikom Ljubom Grizeljom, predsjednicom Općinskog vijeća Frankom Zorić, hrvatski branitelji, majke i supruge palih vitezova i drugi.

Unatoč složenoj situaciju zbog doba koronavirusa u kojem živimo crkva se pristojno ispunila svijetom, a uveličao ju je i Veliki zbor Svete Kate u Grudama. Punu 31 godinu zadržala se tradicija služenja svete mise za sve poginule branitelje s područja općine Grude, a tu prvu u kojoj je bilo toliko ushita i nade, kada su kolone auta iz Sovića dolazile pred crkvu Svete Kate u Grudama, predvodio je fra Vladimir Vlatko Kozina. Datum je bio 5. srpnja 1990. godine, a fra Vlatko je istaknuo župu Grude koja je mučenička, a koja je i dala brojne mučenike. I njegove riječi, vidljivo je, nemaju rok trajanja i mogu se primijeniti i danas.

– Evo nas ovdje na ovoj grudskoj kalvariji, ovdje na ovom mučeničkom mjestu jer je ono pretrpilo mnogo i zbog svojih vjerskih i narodnih čelnika i zato braćo i sestre probudimo u sebi svijest da nas Bog neizmjerno ljubi i voli, Bog žrtvuje svoga sina na naše vječno spasenje i mi smo večeras ovdje okupljeni da se uhvatimo za Kristov križ da volimo raspetog Krista da večeras obiđe sve grobove naših znanih i neznanih pokojnika i da im javi radosnu vijest: Danas ćete biti sa mnom u Raju jer su stigle mnoge molitve, mnoge žrtve, mnoge suze, mnoga pokornička djela vaših pređa sa one Domovine što se zove Herceg zemlja. I braćo i sestre ovdje na svetom mjestu zavapimo zajedno sa umirućim razbojnikom, Oče sjeti me se u Kraljevstvu Nebeskom, Oče sjeti se svih pokojnika, Oče oprosti nam naše grijehe jer smo danas spremni sve pretrpjeti, da bismo ostali vjerni tebi, vjerni Kristovom križu, vjerni Njegovu evanđelju, vjerni ovoj mučeničkoj Grudi, Grudi koja je dala neizbrojene mučenike za Boga i svoj narod i skrušena i raskajana srca molimo Boga za oproštenje – kazivao je tada legendarni franjevac.

Iduće godine sveta misa za žrtve ratova i poraća premjestila se u mjesec studeni i tako je ostalo do danas, a i ubuduće. A studeni je mjesec najveće hrvatske tuge, patnje, ali i ponosa… mjesec je obilježavanja pada Grada heroja Vukovara, mjesec utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne i brojnih drugih događaja.

– Ovih dana svi naši pohodi grobljima, našim pokojnicima, kao i ovaj današnji dan, razbistruju nas, otvaraju nam oči za vrijednosti koje samo dragi Bog vidi, za čestitost, ljubav, žrtvu koja vrijedi samo dragom Bogu. No danas se spominjemo svih naših s razlogom, s ljubavlju i s poštovanjem… svih naših poginulih i nestalih branitelja i domoljuba, svih ratova i poraća – istaknuo je u propovijedi grudski župnik fra Stanko Pavlović.

Pozvao je vjernike da ostanu na pravom putu, na onom kojim su hodili hrvatski branitelji s područja općine Grude.

– Mi smo ljudi i nekada se gledamo provući ispod kapi. To nekad uspije. Ali je li uvijek to dobro? Zar nije najvažnije biti na dobrom putu, na pravom putu, na Božjem putu? Što vrijede sva priznanja ako nismo na pravom putu? Nekad košta biti na pravom putu, nije lako biti na pravom putu, ali najspasonosnije je biti na pravom putu. Jedini Bog ne zaboravlja nikad svoje branitelje i zahvaljujemo Gospodinu što su oni uvijek bili na pravom putu i što s Božjeg puta nisu uzmaknuli. Na nama je zahvaljivati na njima i moliti da mi ostanemo na pravom putu, na Božjem putu – naglasio je župnik u propovijedi.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here