U Kini pronađen rijedak fosil dinosaura sklupčanog u jajetu

Otkriće fosila malog dinosaura savršeno sklupčanog u jajetu moglo bi pomoći u shvaćanju poveznice između dinosaura i ptica.

Fosil star 70 milijuna godina je nastao od kostura dinosaura oviraptora, a dobio je nadimak Baby Yingliang po kineskom muzeju u kojem se fosil trenutno nalazi.

“Kosti beba dinosaura male su i krhke te se tako vrlo rijetko fosiliziraju – ovo je zbilja rijetko. To je nevjerojatan primjerak. Radim na ovome već 25 godina i još nisam vidjela nešto slično”, rekla je Darla Zelenitsky, izvanredna profesorica na Odjelu za geoznanost Sveučilišta u Calgaryju.

Dodala je kako se jako malo zna o tome što se događalo u jajetu dinosaura prije no što se izlegne baš zbog toga što postoji jako malo embrionalnih kostura, osobito onih koji su potpuni i sačuvani.

Jaje je dugačko oko 17 centimetara, a dužina dinosaura, koji je u jajetu bio sklupčan, procijenjena je na 27 centimetara. Znanstvenici vjeruju da je puna odrasla veličina tog dinosaura od 2 do 3 metra.

Znanstvenici iz Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade proučavali su položaje Baby Yinglianga i drugih prethodno pronađenih embrija oviraptora.

Zaključili su da su se dinosauri kretali i mijenjali poze prije nego što su se izlegli na način sličan ptićima.

Kod modernih ptica takvi su pokreti povezani s embrionalnim ponašanjima koja kontrolira središnji živčani sustav i kritična su za uspješan razvoj.

“Iznenadili smo se kad smo vidjeli ovaj embrij lijepo očuvan u jajetu dinosaura, kako leži u ptičjem položaju. Ovo držanje prije nije bilo prepoznato kod neptičjih dinosaura”, rekao je Waisum Ma sa Sveučilišta u Birminghamu.

Sve ptice su izravno evoluirale iz skupine dvonožnih dinosaura poznatih kao teropodi.

Fosil je pronađen u kineskoj provinciji Jiangxi, a kupio ga je 2000. Liang Liu, direktor kineske kamene tvrtke Yingliang Group. Završio je u skladištu, uglavnom zaboravljen – sve do 10 godina kasnije, kada je muzejsko osoblje pregledalo kutije i pronašlo fosil tijekom izgradnje Muzeja povijesti prirode kamena Yingliang.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here