U Ljubuškom na lokalitetu Gračine počinju radovi vrijedni 224 tisuće eura

Danas je u radove na posjetiteljskom centru Gračine uvedena licencirana tvrtka za izvođenje radova T&D Company Ljubuški. Građevinski i adaptacijski radovi kojima će se postojeći objekt preurediti u posjetiteljski centar na lokalitetu rimskog vojnog logora na Gračinama vrijedni su 224.345 eura (438.780,13 KM), a za njihov nadzor zadužena je tvrtka Arhitekt d.o.o. Mostar.

Rok izvođenja građevinskih radova je šest mjeseci, a investitor je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG, ujedno vodeći partner na projektu.

Intervencija se oslanja na IPA cbc CRO-BiH 2007-2013 projekt Connecting Separated kojeg su provodili HERAG i Grad Ljubuški s partnerima iz Hrvatske, a kroz kojeg je uređen pristup lokalitetu i postavljena studentska intervencija SpomenARH kao zalog čuvarima baštine.

Od zapuštenog arheološkog lokaliteta koji je ispao iz memorije ne samo posjetitelja, nego i naših stanovnika, dobit ćemo prvi in situ arheološki posjetiteljski centar u Hercegovini koji će uključivati arheološku zbirku s Gračina, replike vojnika i hipokausta, maketu i VR prezentaciju logora, te zbirku nalaza sa šireg područja Ljubuškog iz različitih povijesnih razdoblja, dok će s vidikovca na krovu posjetitelji moći pogledati nalaziše na Gračinama.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here