U Mostaru nezdrav zrak: Velika opasnost za zdravlje građana

Zrak u Mostaru opasno je zagađen, pokazuje web stranica specijalizirana za mjerenje kvalitete zraka Purpleair.com. Kako navodi ova web stranica, zagađenost je porasla u utorak, 4. siječnja, kada je razina vrijednosti nezdravih čestica dosegnula 207 PM 2.5.

U srijedu, 5. siječnja u 7.40 sati iznosila je 109.

”Postoji velika opasnost za zdravlje građana ukoliko ovako zagađen zrak udišu 24 sata”, navodi se. Na toj razini treba izbjegavati dulji boravak na otvorenom prostoru, te da su posebice ugrožene osjetljive skupine i osobe sa zdravstvenim tegobama.

Podsjećamo, iz Udruženja “Eko akcija” upozorili su kako je skoro svaka peta ili šesta smrt u Bosni i Hercegovini izazvana nekom bolešću koju je uzrokovao zagađeni zrak, prenosi Bljesak.

“Imamo dvije procjene oko broja umrlih od zagađenog zraka u Bosni i Hercegovini. Svjetska banka je procijenila to na 3.400 umrlih godišnje. Procjene Europske agencije za zaštitu okoliša su nešto veće – preko 5.000. To su ogromni brojevi. Skoro svaka peta ili šesta smrt u Bosni i Hercegovini izazvana je nekom bolešću koju je uzrokovao zagađeni zrak”, rekao je Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here