U SAD-u skraćena izolacija za zaražene bez simptoma

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) skratio je preporučeno vrijeme izolacije za osobe koje obole od covida-19, ali nemaju simptome bolesti, pa se za njih umjesto prijašnjih deset, sada preporučuje pet dana izolacije.

CDC je uz to preporučio da bi oboljele osobe bez simptoma, nakon isteka petodnevne izolacije, sljedećih pet dana trebale nositi masku kada su okružene drugim osobama.

Petodnevna samoizolacija preporučuje se onima koji su bili izloženi virusu, a nisu cijepljeni ili je prošlo više od šest mjeseci od primanja druge doze nekim od mRNA cjepiva, odnosno više od dva mjeseca od primanja doze Johnson & Johnson cjepiva, bez primanja booster doze. I ove bi osobe trebale nositi masku pet dana nakon samoizolacije.

“Nove preporuke CDC-a za izolaciju i samoizolaciju uravnotežuju dosadašnje spoznaje o širenju virusa te o zaštiti koju pružaju cjepiva i booster doza”, izjavila je direktorica CDC-a Rochelle Walensky u priopćenju.

U SAD-u, varijanta omikron prisutna je u 73 posto infekcija koronavirusom. Broj zaraženih raste i među cijepljenima, uključujući i one koji su primili treću, booster dozu cjepiva. Međutim, čini se da varijanta omikron kod cijepljene populacije izaziva blaže simptome, a kod mnogih nema nikakvih simptoma.

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci poručio je prošlog tjedna da će smanjenje trajanja izolacije kod asimptomatskih slučajeva pomoći će da se te osobe brzo vrate na posao i u škole.

IZVORHINA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here