U Širokom Brijegu predstavljen jubilarni 20. broj časopisa Vitko i dodijeljene Matičine nagrade

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg u utorak je u kinu Borak održana promocija jubilarnog 20. broja časopisa Vitko te dodjela Matične nagrade za 2021. godinu.

Časopis Vitko na 183 stranice donosi zanimljive teme iz povijesti, baštine, kulture, umjetnosti. Također, tu su i osvrti svih dosadašnjih urednika.

Svim nazočnim pozdravnim govorom obratio se predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg Gojko Jelić, koji je zahvalio svim autorima koji su kroz ovih 20. godina dali značajan doprinos Vitku, ali i bivšim urednicima Blanki Kraljević, Ivi Čolaku, Željki Šaravanji i svim ostalim suradnicima. Također, posebna priznanja Matice dodijeljena su Blanki Kraljević, Ivi Čolaku, Marinku Ćavaru, Željki Šaravanji i Andriji Zeljki.

Pozdrave je putem video poruke uputio i novi predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji je pohvalio rad širokobriješkog ogranka i istaknuo mnogo pozitivnih primjera.

Foto: Grad Široki Brijeg

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i bivši urednik prof. dr. Ivo Čolak, kao i fra Ante Marić. Njihove osvrte možete pronaći u ovom jubilarnom izdanju.

Frama Široki Brijeg je s nekoliko glazbenih brojeva uveličala promociju. Tijekom promocije izveden je i odlomak predstave “Hamlet u selu Mrduša Donja” u izvedbi Marka Topića, Ante Naletilića i Filipa Šantića. Program je vodio Marinko Karačić.

Ogranak Matice hrvatske puno polaže u mlade pisce pa je i ove godine raspisan natječaj za najbolje poetske i prozne radove za učenike osnovnih i srednjih škola. Ove večeri članovi Povjerenstva za ocjenu radova najboljima su podijelili vrijedne nagrade.

Povjerenstvo za ocjenu radova, koje je radilo u sastavu: Diana Zovko, Mirela Lovrić i Ana Skoko, sve profesorice hrvatskog jezika, nije imalo lagan zadatak.

U kategoriji Osnovna škola – poezija, prvo mjesto pripalo je Milici Čerkez, učenici 6.a razreda Prve osnovne škole Široki Brijeg za pjesmu “Raskošna jesen. Drugoplasirana je Matea Brekalo, učenica 9.f razreda Prve osnovne škole Široki Brijeg za pjesmu “Hercegovačke duše glasno govore”, a treće mjesto pripalo je Anđeli Čović, iz 6.a razreda Osnovne škole Biograci za pjesmu “Kapljica”.

Foto: Grad Široki Brijeg

U kategoriji Osnovna škola – proza, prvo mjesto osvojio je učenik 9.a razreda Druge osnovne škole Široki Brijeg, Marko Slišković za rad “Mojoj duši”. Drugoplasirana je Katja Mandić, učenica 5.c razreda Druge osnovne škole za rad “Jedan moj dan”, a treće mjesto osvojila je Antonija Zovko, učenica 7.c razreda Prve osnovne škole za rad “Torba mi je preteška, a udžbenici nerazumljivi”.

Što se tiče poezije kod srednjoškolaca, prvo mjesto pripalo je Jakovu Kraljeviću, učeniku II c razreda Gimnazije fra Dominika Mandića za pjesmu “Pjesnik”. Drugo mjesto osvojila je učenica II c razreda Srednje strukovne škole (farmaceutski tehničar), Lana Lasić za pjesmu “O kakve li su misli, u tebi, čovječe?”, a treće mjesto pripalo je Mariji Soldo, učenici III c razreda Srednje strukovne škole za pjesmu “Trilogija pjesama”.

U kategoriji Srednja škola – proza najboljim radom proglašen je “Postati čovjek ljepše je nego postati kralj”, učenice II a razreda Gimnazije Dore Ćorić. Ljiljana Šušak, učenica I d razreda Gimnazije, osvojila je drugo mjesto za rad “Svijet koji vidim i svijet koji želim”, dok je Anita Bogdan, učenica IV d razreda Srednje strukovne škole osvojila treće mjesto za rad “Dašak ljubavi u tami”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here