U Sjevernu Koreju “unesena” serija Squid Game. Muškarac koji je švercao USB osuđen na streljanje

Čini se da se Sjeverna Koreja žestoko obrušila na ljude koji distribuiraju ili gledaju Netflixovu hit TV seriju Squid Game.

Naime, Radio Free Asia citirao je neimenovane izvore u Sjevernoj Koreji koji kažu da je muškarac koji je švercao i prodao ovu seriju osuđen na smrt strijeljanjem, a srednjoškolac koji je kupio USB disk na kojem je bila serija osuđen je na doživotni zatvor.

Još šest srednjoškolaca koji su gledali emisiju navodno je osuđeno na pet godina teškog rada, izvijestio je RFA. Rečeno je da su njihovi nadzornici također kažnjeni, a nastavnici i školski upravitelji otpušteni – možda i protjerani da rade u udaljenim rudnicima, navodi isti izvor.

Južnokorejska televizijska serija Squid Game priča priču o 456 ljudi opterećenih dugom koji se natječu za 45,6 milijardi vona, ili 38,3 miliona dolara, novčane nagrade u brutalnim igrama za preživljavanje.

Izvor za provedbu zakona u sjevernokorejskoj pokrajini Hamgyong rekao je za RFA: “Sve je počelo prošlog tjedna kada je srednjoškolac tajno kupio USB disk koji sadrži južnokorejsku dramu Squid Game i gledao je s jednim od svojih najboljih prijatelja u razredu. Prijatelj je rekao nekolicini drugih učenika, koji su se zainteresirali, a oni su s njima podijelili flash disk. Studente su uhvatili vladini cenzori nakon dojave.”

Ovo je prvi put da je sjevernokorejska vlada kaznila maloljetnike prema zakonu koji kažnjava distribuciju, gledanje ili zadržavanje medija iz kapitalističkih zemalja poput Južne Koreje i SAD-a.

“Vlada ovaj incident shvaća vrlo ozbiljno, govoreći da je obrazovanje učenika zanemareno”, rekao je izvor RFA.

Inače, RFA je neprofitna informativna agencija koju financira američka vlada. Kažu da je njegov cilj “pružiti točne i pravovremene vijesti i informacije azijskim zemljama čije vlade zabranjuju pristup slobodnoj štampi.”

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here