U ŽZH povećan broj oboljelih od sezonske gripe

U Županiji Zapadnohercegovačkoj povećan je broj oboljelih osoba od sezonske gripe, upozorava Zavod za javno zdravstvo ŽZH pozivajući stanovništvo da se cijepi.

Proces imunizacije protiv sezonske gripe u ŽZH započeo je sredinom studenoga 2022. godine.

Broj oboljelih osoba s akutnim respiratornim sindromom u zadnjem tjednu 2022. godine je uvećan u odnosu na prethodni tjedan.

Zaključno s 31. prosincem 2022. godine u Županiji Zapadnohercegovačkoj su cijepljene 1.693 osobe protiv sezonske gripe.

Cijepljenje se posebno preporučuje osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija i besplatno je za slijedeće ugrožene skupine pučanstva:

-Osobe starije od 65 godina života
-Štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
-Osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
-Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući diabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
-Djeca i adolescenti (od 6 mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja Reye sindroma uz influenzu)
-U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacije), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, npr. kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl., priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here