Ugostitelji najavili povećanje cijene kave u Mostaru

U većini mostarskih ugostiteljskih objekata, od 1. studenog, cijena kave bi trebala dostići cijenu od 2KM, potvrdilo je za Bljesak.info nekoliko vlasnika ugostiteljskih objekata. Razlog je, kako kažu, što cijene svega neprestano rastu, a kava godinama “miruje”.

Većina mostarskih ugostitelja se usuglasila s tom odlukom zbog porasta nabavnih cijena kave, šećera, te dodatne opreme koja utječe na cijenu kave.

“Zadnjih 10 godina cijena kave je ista, a nabavna cijena raste iz godine u godinu. Svi gledaju samo kavu, a nitko ne gleda ostatak opreme, kao što su šećer, vrhnje, kašikice, industrijska struja i voda čije su cijene također porasle. Nabavna cijena kave u zadnjih 10 godina je porasla za 100%, a cijena kave u kafićima je ostala ista”, poručio je jedan od ugostitelja.

Drugi mostarski ugostitelj pak kaže kako su primorani dignuti cijene.

“Najlakše je reći ‘Kako radiš, vazda ti bašta puna’, a nitko ne gleda kolike troškove iziskuje održavanje lokala. U Hrvatskoj plaćaju kavu po 16 kuna, pa se nitko ne žali. Poskupjele su osnovne životne namirnice, samim time se povećavaju i naši troškovi, tako da definitivno moramo poraditi na novim cijenama i usuglasiti ih s nabavnim”, istaknuo je te dodao kako je prije nekoliko godina istu kavu plaćao oko 25KM, a sada je plaća 40KM.

Ranije su proizvođači i distributeri kave u BiH najavili kako su poskupljenja neizbježna pa se očekuje da će kava poskupjeti za 25 posto do kraja godine. Svjetsko tržište kavom uzdrmano je zbog suše i sve skupljeg prijevoza pa je tako cijena kave najviša u posljednjih deset godina.

I iz drugih gradova u BiH dolaze vijesti kako će kava, čiju cijenu diktiraju sami ugostitelji, poskupjeti pa će kućni budžeti, koje cijene “udaraju” sa svih strana, pretrpjeti još jedan udar. No, kava je ipak stvar koje se, barem u Mostaru, teško odreći.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here