Upozorenje OESS-a: Mir u BiH ugrožen, EU spreman poslati tisuće vojnika?

Predsjedateljica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde i glavna tajnica te organizacije Helga Maria Schmid oglasile su se izjavom u kojoj su navele kako pokušaji RS da jednostranim odlukama preuzme ovlasti koje sada ima BiH kao država samo pojačavaju napetosti i ugrožavaju sve što je u BiH postignuto u proteklih 26 godina.

“Pozivamo političke lidere u RS da se suzdrže od negativnih političkih poteza usmjerenih ka podjelama. Osporavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji”, stoji u izjavi dužnosnica OESS-a.

Zbog krize u državi, u BiH je tijekom vikenda stiglo izaslanstvo grupacije Zelenih/EFE u Europskom parlamentu čiji članovi razgovaraju s b. parlamentarcima i drugim dužnosnicima kako bi poslali upozorenje da Europski parlament neće biti tek promatračem krize u BiH koja je eskalirala nakon što je parlament RS 10. prosinca usvojio zaključke kojima je povukao suglasnost tog entiteta na državne zakone o obrani, neizravnom oporezivanju te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, prenosi Hina.

“Imamo jamstva generala (iz EU) da oni mogu dovesti postrojbe jačine do šest tisuća vojnika u roku od 24 sata”, kazao je za televiziju N1 europarlamentarac Thomas Waitz koji boravi u Sarajevu zajedno s predsjedateljem izaslanstva Europskog parlamenta za suradnju s BiH i Kosovom Romeom Franzom. Zastupnici iz RS u parlamentu BiH odbili su sudjelovati u razgovorima s Waitzom i Franzom uz obrazloženje kako grupacija Zeleni/EFE u Europskom parlamentu koju oni predstavljaju ima “neuravnotežena stajališta”.

“Oni zanemaruju stavove dva konstitutivna naroda, ustav i opće prilike u zemlji a stajališta su im usklađena samo sa željama bošnjačke politike”, kazala je Snježana Novaković Bursać koja je zastupnica u parlamentu BiH ispred Saveza nezavisnoh socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here