Usvojen Proračun Županije Zapadnohercegovačke u visini od 105.203.548 KM

Skupština Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) usvojila je u četvrtak na sjednici u Širokom Brijegu Proračun za 2022. godinu u visini od 105.203.548 maraka.

Govoreći o proračunu, županijski ministar financija Toni Kraljević kazao je, uz ostalo, kako su povećane plaće, porodiljine naknade, poticaji za poljoprivrednu proizvodnju, a nastaviti će se i projekt digitalizacije škola.

Predloženi proračun u iznosu od 105.203.558 maraka, u odnosu na izmjene i dopune Proračuna za ovu godinu koje su usvojene 13. prosinca, veći je za 8.917.721 maraka, ocijenio je ministar u izjavi za novinare.

– Ja nikad ne atribuiram proračun, pa da kažem: ‘Razvojni je’, ‘socijalni je’ i sl. Ipak, on ima socijalnu dimenziju, a otvara se i ona razvojna iz razloga jer smo uplatom 15.125.741 maraka od 6. prosinca ove godine završili taj naš dugi, mukotrpni hod vraćanja poreznih dugova, što je opterećivalo dugi niz godina našu županiju. Pa kad netko kaže: ‘Kako se onda odjednom otvorio prostor za plaće?’ Nije se on odjednom otvorio, to je bio jako dug put. Da nismo ovom završnom uplatom izmirili sve obveze prema Poreznoj upravi, mi bismo i u 2022. godini na kraju mjeseca plaćali po 400-500 tisuća (po dogovoru s poreznom), a to bi opet bilo 5-6 milijuna maraka na godinu, a sada je taj iznos otišao na plaće – pojasnio je Kraljević.

Ministar je govorio i o stavkama koje ga posebno vesele u novom proračunu.

– S ponosom ću ustvrditi nekoliko stavki iz ovog proračuna, a to su porodiljine naknade za nezaposlene rodilje koje su uvećane sa 654 tisuće na milijun i 854 tisuće maraka. Korigiran je koeficijent plaća prosvjetara za 10 posto, a na nedavnoj sjednici Vlade usvojili smo odluku o povećanju osnovice plaće za sve ostale korisnike proračuna – ustvrdio je Kraljević.

Kad se uzme iznos plaća u proračunu 2022. i 2021. to je 8.754.194 maraka više za plaće, dodao je.

– Također, tekući prijenosi prema braniteljskoj populaciji uvećani su sa 800 tisuća na milijun, a sa 400 tisuća na 600 povećani su tekući prijenosi, što se tiče egzistencijalne naknade braniteljima, gdje više ljudi ostvaruje pravo – istaknuo je ministar.

Uz to, naveo je i kako su tekući prijenosi za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji uvećani s milijun i 400 tisuća na milijun i 700 tisuća maraka.

Potom je istaknuo kako su povećane stavke i za kulturu i sport.

– Završili smo projekt besplatnih udžbenika za prvih devet razreda, a sada ide jedna stavka dopune za udžbenike koji se dopunjavaju – naglasio je ministar financija ZHŽ-a.

Nadalje je naveo kako će se nastaviti projekt digitalizacije srednjih i osnovnih škola.

– Pored toga, sada ide prema MUP-u dodatna nabava od 538 tisuća maraka opreme… To su neki glavni naglasci na ovaj proračun – zaključio je Kraljević.

Prijedlog proračuna kao i Zakon o izvršavanju proračuna usvojeni su po hitnom postupku.

Protiv usvajanja Proračuna jedino je bila zastupnica Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević) koja je predložila šest amandmana, no svi su odbijeni.

Na Skupštini je također usvojen Prijedlog izvješća o radu Vlade ŽZH-a kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za ekonomsku, financijsku politiku i proračun.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here