Veličanstvenom komemoracijom u Zagrebu obilježena 25. godišnjica smrti Gojka Šuška

Komemorativnim skupom pod sloganom “Čovjek od riječi” obilježena je u srijedu 25. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška koji je dao nemjerljivi doprinos u obrani i uspostavi samostalne i slobodne hrvatske države te povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Kako je istaknuto, Šušak je bio najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, i zaslužan je za stvaranje Hrvatske vojske, koja je veličanstvenim vojnim operacijama Bljesak i Oluja oslobodila okupirana hrvatska područja, piše Hina.

Ministrom obrane imenovan je 18. rujna 1991. i jedan je od ključnih aktera Domovinskog rata. Umro je 3. svibnja 1998. u dobi od 53 godine, a posthumno je promaknut u čin stožernog generala HV-a.

Na komemorativnom skupu u KD Vatroslava Lisinskog sudjelovali su, uz obitelj Gojka Šuška, premijer Andrej Plenković, nekoliko ministara, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predstavnici HV-a i sudionici Domovinskog rata, među kojima generali Ante Gotovina i Mladen Markać, te istaknuti članovi HDZ-a iz Hrvatske i BiH.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković podsjetio je kako je Gojko Šušak u uvjetima embarga na uvoz oružja uspio stvoriti snažnu Hrvatsku vojsku, osvrnuvši se na kraj filma o Šuškovu životu koji završava riječima – Uspjeli smo!

Šušak je otišao kada je Hrvatska zaokružila temeljen ciljeve – slobodu, teritorijalni integritet, ostvarenje ideje o pomirbi i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske te povezivanje s Hrvatima u BiH. Uživao je povjerenje prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, hrvatskih vojnika i branitelja i članova HDZ-a, koji kao najvažnija hrvatska politička stranka, cijeni i ne zaboravlja svoje velikane koji su postavili temelje državotvorne i domoljubne politike i omogućili ostvarenje nacionalnih interesa, istaknuo je premijer Plenković.

Pozvao je sve stranačke članove da nastave predano raditi na vrijednostima i ostvarenim postignućima, kako bi i dalje imali povjerenje hrvatskog naroda i birača.

Plenković je pozvao i na odavanje počasti minutom šutnje bivšem premijeru Nikici Valentiću koji je preminuo u srijedu navečer.

U Oluji konačno slomljena jugokomunistička agresija na Hrvatsku

Zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je da se nepokolebljivost hrvatskog nacionalnog bića ogleda u liku Gojka Šuška, čovjeka koji se svojim djelovanjem u najvažnijem povijesnom trenutku, služeći hrvatskom narodu svrstao među najvažnije hrvatske velikane.

Znao je da nema jake države bez snažne vojske, ni slobode bez žrtve i jedna je od najvažnijih za stvaranje strateškog partnerstva sa SAD-om, što je rezultiralo uspješnim vojnim operacijama i oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske.

U operaciji Oluja 5. kolovoza 1995. konačno je slomljena jugokomunistička agresija na Hrvatsku, a pobjedom u Domovinskom ratu stvorene su pretpostavke za mir na ovom području. Hrvatska je sigurna i snažna država, ostvarili smo strateške ciljeve i stvorili pretpostavke za daljnji razvoj zemlje, poručio je mnistar Medved.

Prigodnim riječima sjećanja na ratnog ministra obrane nazočnima su se obratili i predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja Gojko Šušak, general Miljenko Filipović, dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, a u ime obitelji na komemoraciji i sjećanju na njezina oca zahvalila je Šuškova kći Katarina Filipović Šušak.

IZVORHINA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here