Vlada FBiH preporučila županijama provođenje restriktivnijih mjera te uvođenje CTP pravila

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 27. prosinca te naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 30. prosinca godine, kao dana početka njihove primjene, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Vladama županija, odnosno kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ-a.

Vladama županija preporučeno je da, u skladu s epidemiološkom situacijom na području županija, procjeni rizika, kao i dokumenta “Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19” uvedu Pravilo cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (CTT) za područje županije i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ-a.

Krizni stožer FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje Pravila cijepljen/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje županija, te ako ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području Federacije BiH u vezi Pravila CPT o tome izvijesti Vladu FBiH radi donošenja mjere, navode iz Vlade FBiH.

Ovaj stožer zadužen je da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka te Vladi dostavi prijedlog novih.

Krizni stožer će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti županijskim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, županijskim zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama te Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije.

Pad broja hospitaliziranih

U skladu sa zaključkom od 8. siječnja 2021. godine, Vlada će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je danas donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U prezentiranoj informaciji Kriznog stožera FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 51. tjednu u odnosnu na prethodni zabilježen rast broja novih potvrđenih slučajeva COVID-19, sedmodnevne incidence i broja pacijenata na respiratoru.

U padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata i smrtnih slučajeva.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 102 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana viša od prosječne zabilježena je u Bosansko podrinjskoj, Sarajevskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji.

Prema najnovijim podacima, dosad je u FBiH dano 1.056.531 cjepiva protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 535.365 (29,73 posto), na drugu 492.789 (27,37 posto), te na treću 28.377 (1,58 posto).

U informaciji je navedeno i da je ovo blagdansko ozračje krajem godine, povezano s društvenim okupljanjima, putovanjima i međugeneracijskim miješanjem vodi dodatnom riziku od širenja Delta varijante i pojave i širenja Omicron varijante virusa.

Prioritet treba biti povećanje obuhvata imunizacijom osoba koje nisu još cijepljene, svih dobnih skupina, naročito ranjivih, starijih osoba i zdravstvenih radnika.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here