Vlada Federacije BiH donijela odluku o ograničavanju cijene peleta

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o ograničavanju cijena peleta na 480 KM + PDV odnosno 561 KM od 12. studenoga.
Zbog te odluke negoduju proizvođači peleta.

Predstavnik tvrtke Drvosječa Muhamed Helać istaknuo je kako proizvođači peleta smatraju da ova odluka nije realna. Dodao je kako tvrde da je nemoguće napraviti dozu peleta po ovoj novoj cijeni.

Ako proizvođači nama spuste cijenu ulaznu, rado ćemo i mi spustiti prodajnu. Ostaje vidjeti. Međutim, sve ukazuje na to da je nemoguće jednu tonu peleta napraviti za 480 KM plus PDV, a da tvrtka ne posluje s minusom. Mi smo na to i ukazivali i ranije. Ranije nam je bilo obećano da će nam biti dozvoljen izvoz, ali sada imamo situaciju koja nije dobra, kazao je Helać za Raport.ba.

Istaknuo je kako ova odluka može dovesti do velikih problema u proizvodnji.

Ne znam na koji način ćemo prodavati pelet. Mi ne znamo kako ćemo prodavati pelet koji smo ranije kupili. Ova cijena 480 plus PDV je značajno niža od nabavne cijene. Bit ćemo u debelom minusu. Nepromišljena odluka. Ključno je da nisu pozvali niti jednog predstavnika iz realnog sektora koji će nam reći kakva je zaista situacija. Sve su sami donosili odluke. Ovo je nažalost proizvod toga.

Sve ove mjere nisu efikasne. One su privremenog karaktera. Mi imamo najjeftiniji pelet u Europi. Pokazuju to statistički podaci. Srbija i Hrvatska ima cijene puno veće. Jedino dugoročno rješenje jesu subvencije za grijanje. Konkretno o peletu pričamo. Jedino rješenje je da Vlada subvenira polovinu iznosa. To je jedino rješenje, smatra Helać.

Proizvođači peleta razmatraju i obustavu proizvodnje, ali i mnoge tvornice se gase.

Dva i pol do tri kubika drveta ide u jednu tonu peleta. Trenutno je kubik na 130 do 150 KM plus PDV. Samo za sirovinu treba puno više, nego što je ova cijena 480 KM plus PDV. Pojedini proizvođači su već rekli da će obustaviti proizvodnju jer ne žele raditi u minusu. Ukoliko ne puste izvoz, čekaju nas brojne zatvorene tvornice, pogoni, otkazi…, zaključio je Helać za Raport.ba.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here