WHO će pokrenuti pregovore o sporazumu o sprječavanju i kontroli pandemija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je u srijedu da će pokrenuti pregovore o međunarodnom sporazumu o sprječavanju i kontroli budućih pandemija u trenutku kada se svijet priprema za borbu protiv nove omikron varijante koronavirusa.

Očekuje se da će sporazum o pojačanju mjera protiv pandemije biti spreman u svibnju 2024., obuhvaćajući pitanja od razmjene podataka i sekvenciranja genoma virusa u nastajanju do pravedne distribucije cjepiva i lijekova proizašlih iz istraživanja.

“Donošenje te odluke razlog je za slavlje i razlog za nadu koja nam je svima potrebna”, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na sastanku ministara zdravstva.

“Naravno da je pred nama još dug put. Još ima različitih mišljenja o tome što bi novi sporazum mogao ili trebao sadržavati”, rekao je, pozivajući na nastavak suradnje.

U međuvremenu, zemlje bi se trebale pridržavati Međunarodnih zdravstvenih propisa WHO-a iz 2005. godine, rekao je.

Odluka pod nazivom “Svijet zajedno” usvojena je konsenzusom na posebnoj skupštini 194 države koje su članice UN-ova zdravstvenog tijela, izazvavši pljesak na kraju trodnevnog sastanka.

“Tekst koji je pred nama rezultat je opsežnih rasprava, iskrenih razmjena i kompromisa”, rekla je australska veleposlanica Sally Mansfield, koja je supredsjedala radnom skupinom.

Europska unija (EU) se zalagala za postizanje sporazuma o međunarodno pravno obvezujućem sporazumu, zajedno s oko 70 zemalja, ali Brazil, Indija i Sjedinjene Države bile su među onima koji se nisu htjeli obvezati na sporazum, rekli su diplomati.

“Pozivamo na ambiciozan proces u razvoju ovog sporazuma – da svi demonstriramo svoju multilateralnu predanost i angažman prema obvezujućem instrumentu”, istaknula je veleposlanica Lotte Knudsen, voditeljica izaslanstva EU-a pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, u priopćenju u srijedu.

Sjedinjene Države pozdravile su odluku u priopćenju rekavši: “Ovaj važan korak predstavlja našu zajedničku odgovornost da radimo zajedno na unapređenju zdravstvene sigurnosti i da globalni zdravstveni sustav učinimo jačim i osjetljivijim”.

Više od 262,22 milijuna ljudi prijavljeno je da je zaraženo SARS-CoV-2, virusom odgovornim za covid-19, a 5,46 milijuna je umrlo otkako se pojavio u Kini u prosincu 2019.

WHO kaže da Kina još uvijek nije podijelila neke od svojih ranih podataka koji bi mogli pomoći u utvrđivanju porijekla virusa.

Kina je u ponedjeljak izjavila da je spremna raditi na razvoju novog međunarodnog sporazuma za koji se nada da će izbjeći “politizaciju, stigmatizaciju i instrumentalizaciju”.

IZVORN1
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here