WHO: Cjepivo bi trebalo djelovati protiv omicron varijante

Postojeća cjepiva i dalje bi trebala štititi ljude koji se zaraze varijantom omicron od teških slučajeva Covida, rekao je dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ovo saopćenje je došlo u trenutku dok prvi laboratorijski testovi nove varijante u Južnoj Africi pokazuju da Pfizerovo cjepivo može djelomice zaštiti od ove varijante. Dr. Mike Ryan iz WHO-a rekao je da nema znakova da bi omicron bio bolji u izbjegavanju cjepiva od drugih varijanti, prenosi BBC.

– Imamo vrlo dobra cjepiva koja su se dosad pokazale učinkovitima protiv svih varijanti, u smislu teških bolesti i hospitalizacije, i nema razloga očekivati da to neće biti tako i za omicron – rekao je novinskoj agenciji AF dr. Ryan, direktor WHO-a za hitne slučajeve.

Kazao je da prvi podaci ukazuju da omicron varijanta ne čini ljude bolesnijima od delte i drugih sojeva. Nova južnoafrička studija – koja još nije recenzirana – otkrila je da bi cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTech moglo biti do 40 puta manje učinkovito protiv omicron varijante od izvornog soja Covida.

– Ali omicronova sposobnost da izbjegne antitijela cjepiv je “nepotpuna”, rekao je profesor Alex Sigal, virolog s Instituta za istraživanje zdravlja Afrike, koji je vodio istraživanje. Rekao je da su rezultati, na temelju krvnih pretraga 12 ljudi, “bolji nego što se očekivalo od omicrona”.

Profesor Sigal je rekao da bi cijepljenje, u kombinaciji s prethodnom infekcijom, još uvijek moglo neutralizirati ovu varijantu. To sugerira da treća doza cjepiva može donijeti značajnu korist.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here