Za 1. prosinca zakazane konstituirajuće sjednice zastupničkih domova Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH

Za četvrtak, 1. prosinca zakazane su konstituirajuće sjednice zastupničkih domova parlamenata BiH i Parlamenta FBiH.

Na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak, 1. prosinca, novoizabrani zastupnici dat će svečanu izjavu, a potom bi trabali biti izabran predsjedavajući ovog doma te njegov prvi i drugi zamjenik.

Na konstituirajućoj sjednici planirano je da budu izabrani i članovi Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koju čini po jedan zastupnike svake političke stranke u ovom sazivu Zastupničkog doma, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Konstitutivnoj sjednici će predsjedavati dosadašnji predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović kao najstariji zastupnik u prošlom sazivu.

Iz Federacije BiH osam mandata za Zastupnički dom BiH osvojila je SDA, četiri koalicija oko HDZ BiH, SDP BiH pet, Komšićev DF tri, koliko je osvojio i Narod i pravda.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES, dok je jedan mandat osvojila Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, piše Hrvatski Medijski Servis.

Prema rezultatima Općih izbora za Zastupnički dom Parlamenta BiH, SNSD je osvojio šest mandata, SDS i PDP po dva, dok po jedan imaju Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, DEMOS, Ujedinjena Srpska i SDA.

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma zakazana je za 12 sati.

Istog dana, u četvrtak, 1. prosinca bit će održana i konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati, kada će biti upriličeno uručivanje certifikata izabranim zastupnicima u Zastupnički dom i potpisivanje izjave o prihvaćanju mandata, priopćeno je iz Parlamenta Federacije BiH.

Prema potvrđenim rezultatima Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koje je 2. studenog objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH hrvatske stranke imat će ukupno 20 zastupnika, dva više nego na prošlim izborima. Za razliku od izbora 2018 kada su u Zastupničkom domu bile zastupnjene samo dvije hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990., ovaj put bit že ih čak pet. HDZ BiH će u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, koji broji 98 zastupnika, imati 14 zastupnika, HDZ 1990 tri, a po jednog zastupnika HSS, HRS i Hrvatski nacionalni pomak.

Od bošnjačkih stranaka najviše mandata osvojila je SDA-26, slijedi SDP BiH s 15 mandata, Željko Komšić – DF za građansku državu s 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” koju predvodi Narod i pravda pripalo sedam mandata. “Naša stranka” osvojila je šest mandata, NES pet, Stranka za BiH četiri, a po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, BHI – Fuad Kasumović i Pokret za modernu i aktivnu krajinu (POMAK).

IZVORHMS
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here