Za sada ništa od zamjene fiskalnih blagajni u Federaciji BiH

Postupajući po Zaključku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zaprimljenog u Federalnom ministarstvu financija, ministrica financija Jelka Milićević danas je stavila izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH.

Jedan od osnovnih ciljeva je, kako je kazala Milićević, osiguranje pravičnog poreznog sustava i poduzimanje mjera protiv poreznih utaja i prevara.

“Pravilnik je upravo predstavljao mjeru za suzbijanje porezne utaje kroz postupnu zamjenu zastarjelih uređaja s uređajima koji evidentiraju promet u realnom vremenu. Navedeno je u izravnoj mjeri s naplatom javnih prihoda i fiskalnom stabilnošću FBiH što je ustavna obaveza, ne samo ovog ministarstva nego i Vlade i zastupnika u Parlamentu FBiH. Nažalost, zbog dnevnopolitičkih potreba, zamjena fiskalnih uređaja neutemeljeno je predstavljena kao dodatni namet za gospodarstvenike”, kazala je Milićević.

Milićević je, priopćeno je iz Ministarstva, izrazila žaljenje jer gubici u proračunu nanose štetu svima, te “osim manje naplate poreza, za direizravnu posljedicu imaju pad koeficijenta u raspodjeli prihoda od neizravnih poreza za Federaciju BIH koji je u četvrtom tromjesečju 2021. godine dosegao najnižu razinu od uvođenja PDV-a u Bosni i Hercegovini”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here