Zašto je leća jedno od najzdravijih jela koje možete jesti?

Možda je sitna, ali nemojte da vas njezina veličina zavara. Leća je prepuna hranjivih tvari, od vlakana pogodnih za zdravlje crijeva do cinka koji jača imunitet. Osim toga, pristupačna je i brzo se kuha, što dodatno pridonosi njezinoj privlačnosti.

Leća su jestive sjemenke biljke leće koja je porijeklom iz Azije i Sjeverne Amerike, navodi škola javnog zdravlja Harvard T.H. Chan. Dio je obitelji Fabaceae, koja uključuje druge mahunarke poput slanutka, zelenog graška i graha.

Postoji mnogo vrsta leće, uključujući smeđu, zelenu, crvenu i žutu. Točan nutritivni sastav varira od vrste do vrste, ali sve imaju slične i impresivne zdravstvene prednosti. Najvažnije je da je leća izvrstan izvor biljnih proteina. To je važno za sve koji slijede biljnu, vegetarijansku ili vegansku prehranu, budući da takvi stilovi obično sadrže manje proteina.

“Proteini imaju važnu ulogu u popravljanju mišića i razvoju kostiju te daju podršku imunološkom sustavu”, ističe dijetetičarka Erica Ingraham.

Također, proteini povećavaju sitost nakon obroka, što leću čini zadovoljavajućom i zasitnom hranom.

Osim toga, leća je izvrstan izvor vlakana. Ima ih više od graha i slanutka zajedno, piše International Journal of Food Science and Technology. Leća sadrži i topiva i netopiva vlakna pa je nevjerojatno zdrava za probavu.

Uz to, u leći se nalaze polifenoli koji smanjuju upalu i oksidativni stres neutralizirajući slobodne radikale. To štiti stanice od oštećenja, potencijalno smanjujući rizik od kroničnih stanja kao što su bolesti srca ili rak. Jestive sjemenke su također prepune mikronutrijenata poput vitamina A, vitamina K, folata, željeza i cinka, prema časopisu Nutrients.

Leća se lako priprema. Može biti dio raznih jela, uključujući juhe, variva, curry i umake poput humusa. Leća je također iznimna zamjena za meso, zahvaljujući bogatom sadržaju proteina i mesnatoj teksturi.

Ako ste u potrazi za idejom, probajte juhu od crvene leće i slanutka ili varivo od leće i bunceka.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here