Zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine Enver Bijedić kazneno prijavio Milanovića zbog njegovih izjava o Srebrenici

Zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine Enver Bijedić objavio je kako je podnio kaznenu prijavu protiv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog izjava kojima je doveo u pitanje razmjere genocida u Srebrenici.

Bijedić je zastupnik u Zastupničkom domu državnog parlamenta i ujedno čelnik male izvanparlamentarne stranke Socijaldemokrati BiH, a Milanovića je prijavio Tužiteljstvu BiH temeljem izmjena kaznenog zakona koje je potkraj srpnja nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i kojima je kaznenim djelom postalo nijekanje svih ratnih zločina potvrđenih sudskim odlukama.

Osnovu za kaznenu prijavu Bijedić je našao u Milanovićevoj izjavi da “svaki genocid nije isti”, što je kazao kada je komentirao odluku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da on i njegovi zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH podupru prijedlog srpskih zastupnika da se povuče taj zakon koji je nametnuo Inzko.

“Milanović je 3. prosinca 2021. godine nastavio u još skandaloznijem tonu, gdje je pokušao genocid u Srebrenici relativizirati uspoređujući ga s holokaustom i genocidom u Ruandi”, pojasnio je Bijedić u priopćenju osnovu svoje prijave protiv hrvatskog predsjednika.

Bijedićeva je ocjena kako Milanovićeve izjave za izravnu posljedicu imaju uznemiravanje i stvaranje dodatnih nacionalnih netrpeljivosti među građanima Bosne i Hercegovine.

Prema odredbama izmjena kaznenog zakona BiH koje su stupile na snagu 28. srpnja, kaznu zakona od šest mjeseci do pet godina može dobiti svatko tko “javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom”.

IZVORHINA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here