Zdenko Ćosić obratio se na plenarnom zasjedanju COSAC-a u Stockholmu

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić obratio se sudionicima redovnog plenarnog zasjedanja Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Europske unije (COSAC), koje se, pod švedskim predsjedavanjem Vijećem Europske unije (EU), održava u Stockholmu.

Iznimna je čast i zadovoljstvo sudjelovati, prvi put nakon što je BiH u prosincu 2022. godine dodijeljen kandidatski status, u radu plenuma COSAC-a, koji se odvija pod okriljem švedskog predsjedavanja EU.

Za BiH je to veoma važno, jer je postala institucionalno bliža EU, kao i zemljama članicama. Svjesni smo mogućnosti koje kandidatski status pruža, posebno jedinstvene prilike da BiH postane sudionikom demokratskih foruma poput ovoga, korisnik svih njegovih pratećih instrumenata i procesa, kazao je Ćosić.

Dodao je da, iako proširenje nije eksplicitno pozicionirano kao jedan od prioriteta, ono je latentna tema od velikog značaja za sve nas.

Naime, integracijski procesi vežu se za strateški imperativ trajne i održive konsolidacije EU u političkom, sigurnosnom, ali svakako i u gospodarskom smislu. U tom pogledu političko i ekonomsko jedinstvo podjednako su značajni i uzajamno se dopunjuju. Stoga, neovisno o pojedinačno izdvojenim i nesumnjivo značajnim prioritetima, proširenje zasnovano na meritumu i fer pristupu ostaje važan prilog europskom jedinstvu, kako u sferi izgradnje i jačanja jedinstvenog tržišta tako i u području sustavne političke konvergencije i osnaživanja zajedništva, naveo je Ćosić.

Radujemo se, kazao je on, sudjelovanju u tim procesima i ovom prilikom plediramo za što skorije otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU, kao sljedećem važnom koraku u procesu ekonomsko-političkog i sigurnosnog integriranja BiH u EU.

Osim predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH Zdenka Ćosića, na plenarnom zasjedanju COSAC-a u Stockholmu sudjeluju i zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva Dženan Đonlagić i članica te povjerenstva je Snježana Novaković-Bursać, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

IZVORPsBiH
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here