Značajno povećanje stranih ulaganja u BiH u 2021. godini

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, direktna strana ulaganja za razdoblja siječanj-rujna 2021. godine u BiH iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu preko jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, te se nadamo da će značajno povećanje biti registrirano i na godišnjoj razini za 2021.”, naveli su iz Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u Bosni i Hercegovini.

FIPA ocjenjuje da je ovo je značajan porast, s obzirom na otežane uvjete poslovanja uslijed pandemije koronavirusa.

“Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom stranih ulaganja”, navodi se u priopćenju FIPA-e.

Dodaju da je ovome potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban još snažniji rad na promociji zemlje u inozemstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.

“Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomacije na ovom polju, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednjih nekoliko godina”, poručili su.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here