Znanstvenici s Cipra tvrde da se pojavio novi soj, spoj delte i omikrona

Stručnjaci s Cipra navode da se pojavio novi soj covida-19, deltakron, koji je kombinacija varijanti delta i omikron.

“Na Cipru smo zabilježili pojavu soja covida-19 koji kombinira varijante delta i omikron”, rekao je biokemičar Leondios Kostrikis sa Sveučilišta Cipar i voditelj Laboratorija za biotehnologiju i molekularnu virusologiju.

“Trenutno postoje omikron i delta koinfekcije i pronašli smo soj koji je kombinacija ova dva. Nazvali smo ga deltakron”, rekao je u petak Kostrikis u intervjuu za Sigma TV, a prenosi Bloomberg.

Kostrikis i njegovi kolege tvrde da su do sada otkrili 25 slučajeva zaraze ovim sojem.

“Tek trebamo vidjeti je li ovaj soj opasniji ili zarazniji od delte i omikrona”, kazao je Kostrikis i dodao da će ovu varijantu najvjerojatnije nadjačati omikron, koji se već širi diljem svijeta.

No, sa stručnjacima s Cipra ne slažu se svi kolege te neki smatraju da se radi o lažnoj uzbuni, odnosno o kontaminaciji uzoraka, piše RT.

“Ciparske sekvence deltakrona o kojima je izvijestilo nekoliko medija sasvim jasno izgledaju kao slučaj kontaminacije. Ne skupljaju se na filogenetskom stablu i imaju cijeli amplikon omikrona u okosnici delte”, napisao je jučer virolog Tom Peacock na Twitteru.

Ciparski ministar zdravstva Michael Hadjipantela je u subotu pri posjetu centru za cijepljenje Spyros Kyprianou rekao da nas ne bi trebala zabrinjavati pojava ove nove varijante.

Kazao je kako je ministarstvo upućeno u razvoj situacije i da za sada nema razloga za zabrinutost budući da se radi o kombinaciji dviju mutacija koje već postoje na Cipru.

Dodao je kako će više o tome biti rečeno na konferenciji za novinare sljedećeg tjedna i da je ponosan na nalaze ciparskih znanstvenika.

Znanstvenici su ovu novu potencijalnu varijantu zabilježili u trenutku kada se omikron proširio cijelim svijetom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da je tijekom prošlog tjedna na svijetu zabilježeno rekordnih 9.5 milijuna slučajeva zaraze covidom-19, što je povećanje od 71 posto u odnosu na prethodno sedmodnevno razdoblje. No, treba napomenuti da se u isto vrijeme smanjio tjedni broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here