Znate li gdje konstantno griješite u pranju kose?

Pranje kose može se činiti poput ispijanja vode – nešto što oduvijek radimo i što itekako znamo, no znamo li doista oprati kosu kako bi trebali?

Prekomjerno mašćenje kose, petljanje ili jednostavno pretjerana njega – sve su to segmenti koji mogu utjecati na zdravlje vaše kose. Kosa čini velik dio osobnosti svih nas, iako nam prvenstveno služi štititi glavu od toplog ili hladnog vremena. Kroz povijesne priče pojavljivale su se mnoge legende i mitovi u kojima se kosa glorificira, mistificira, a pridaju joj se i neka nadnaravna svojstva i uloge. Kao na primjer, poznata priča o Samsonu i snazi njegove kose zbog koje je uspješno pomagao izraelskom narodu. Vjerovali u mistične priče ili ne, danas je prilično jasno da kosu treba pravilno njegovati kako bi bila zdrava, lijepa i blistava. U nastavku vam donosimo nekoliko koraka koji su važni za pravilnu njegu vaše kose.

Češljanje kose prija pranja

Češljem sa što širim zubcima, kosu raščešljajte prije pranja. Dužinu biste trebali raščešljavati postepeno, krećući od vrhova i postepeno se penjući prema korijenu kose. Budete li kosu raščešljavali dok je mokra ili češljem vukli kroz zapetljanje dijelove od korijena do vrhova, nepotrebno ćete uzrokovati intenzivnije pucanje kose.

Prvi korak – mlaka voda

Kosu prije šamponiranja temeljito namočite mlakom vodom. Izbjegavajte prevruću vodu koja oštećuje tjeme, kao i prehladnu koja zatvara pore. Mlaka voda će otvoriti pore na tjemenu te time omugućiti kvalitetnije pranje i bolje upijanje prirodnih masnoća vlasišta.

Regenerator na suhu kosu

Regenerator nanesite na suhu kosu. Imate li dugu ili poludugu kosu (dužu od ramena), prije šamponiranja na vrhove kose nanesite regenerator za kosu. Vrhovi su najsuši i najlomljivji pa ćete ih na ovaj način dodatno nahraniti i pružiti im sjaj.

Bitno je koliko šampona koristite

Ne pretjerujte s količinom šampona. Na dlan istisnite manju količinu šampona (otpilike veličine oraha), razmažite ga po dlanu, a zatim ga umasirajte kružnim pokretima po tjemenu. Imate li jako dugu kosu, slobodno uzmite još malo šampona te nastavite temeljito masirati vlasište uz povremeno dodavanje vode.

Maska za kosu

Masku nanosite samo na vrhove. Budući da je vlasište odnosno tjeme masno samo po sebi i da se najbrže masti, nemojte masku nanositi na cijelu dužinu kose. Nanosite ju tek od sredine dužine i nešto obilnije na vrhove, a vlasište izbjegavajte u širokom luku.

Ispiranje kose
Kosu temeljito ispirite hladnijom vodom kako biste zatvorili pore i kutikule kose sve dok ne počne škripati pod prstima. Tek tada ćete biti sigurni da je potpuno čista.

Učestalost pranja kose

Ne pretjerujte s prečestim pranjem kose jer što češće kosu budete prali, to će se ona brže mastiti.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here