Zovko: BiH ima problem, a to je Izborni zakon i jednak pristup svim trima stranama u BiH

Deklaracijom sa sastanka na vrhu Europske unije (EU) i zapadnog Balkana održanog u Brdu kod Kranja, države članice Europske unije naglasile su svoju obveznost na dalje povećanje zajedničkog angažmana sa zemljama zapadnog Balkana kao i na unaprjeđenju njihove političke, ekonomske i socijalne transformacije, kazala je tijekom plenarne rasprave o ishodu navedenog sastanka zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

“Čestitam Vladi gospodina Janše, i Vama ovdje, na tome što držite vatru koju je započela Republika Hrvatska kako bi ove zemlje približili Europskoj uniji. Također čestitam povjereniku, gospodinu Varhelyiju, koji je prije nekoliko dana izložio svoju viziju i paket proširenja”, kazala je Zovko u svom govoru, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

Zovko je također naglasila kako je kao suizvjestiteljica ponosna na usvojeni IPA III paket od 14 milijardi eura, koji je predviđen za ovaj prostor.

“Ovdje želim naglasiti da, kao netko tko dolazi iz BiH, iz Mostara, grada koji je jedini napravio u ovom izvješću o proširenju neku transformaciju i po prvi put ima gradonačelnika i Gradsko vijeće, Bosna i Hercegovina ima problem, a taj problem je Izborni zakon, taj problem je jednak pristup svim trima stranama u BiH, međunarodne zajednice, Europske komisije i svih onih koji su uključeni da 26 godina poslije Daytona ovdje ne svjedočimo pozivima na neko novo financiranje međunarodne administracije”, kazala je Zovko.

Istaknula je da niti jedan cent iz IPA fondova više neće biti potrošen za nekoga tko nije iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije dok je ona u Europskom parlamentu, jer “taj narod gubi ono što je osnovno, gubi svoje sjeme, gubi mlade ljude koji grade Europu umjesto da grade zapadni Balkan”. “Želim da se svi fokusirate na ljude Bosne i Hercegovine, a ne na sebe”, poručila je Zovko, stoji u priopćenju.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here