Zovko pozvala na angažman EU sa zemljama zapadnog Balkana

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta u petak je usvojio godišnja izvješća o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, u kojima odbor razmatra geopolitičku ulogu EU i kako se nositi s međunarodnim izazovima.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko navela je kako izvješće jasno poziva na snažniji angažman diplomatskih snaga EU u ovom multipolarnom svijetu, kao i na obranu europskih gospodarskih i političkih interesa i vrijednosti, poput demokracije, poštivanja ljudskih prava i vladavine prava.

Zovko je svojim amandmanima osigurala da se u tekstu izvješća istakne prioritet izgradnje jakih i pouzdanih saveza, partnerstava i multilateralnih aranžmana, kao i potreba za kompatibilnošću i komplementarnošću poboljšanih europskih strateških sposobnosti s NATO-om.

Ona je također pozvala na veći angažman EU sa zemljama zapadnog Balkana, kako bi se pronašla rješenja za probleme koji predstavljaju prepreku za daljnje reforme, uključujući provedbu 14 ključnih prioriteta u Bosni i Hercegovini, koji osiguravaju provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma. Istaknula je da je europska integracija ovih partnerskih država važna za stabilnost i sigurnost cijele Europe, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here