Zvonko Zubak od Republike Hrvatske tražio 200 milijuna, zahtjev mu je odbijen

Odbijena je tužba koju je poduzetnik Zvonko Zubak podnio 2002. godine protiv Republike Hrvatske o isplati 200 milijuna dolara zbog proturaketnog sustava S 300.

Vijeće Općinskog građanskog suda u Zagrebu jučer je odbilo tužbeni zahtjev Zvonka Zubaka prema Republici Hrvatskoj, kojim je tražio 200 milijuna dolara za raketni sustav S 300, čije je dijelove tvrtka Winsley Finance Limited isporučila Hrvatskoj za vrijeme rata 1993. i 1994. godine. Zubak je tražio da mu država plati i zatezne kamate, a kako slučaj traje nešto manje od 20 godina, riječ je o nekoliko stotina milijuna kuna zateznih kamata, piše Dnevnik.hr.

Tužba je podnesena u listopadu 2002., kada je Zubak naveo kako je društvo Winsley Finance Limited s Republikom Hrvatskom 1994. zaključilo ugovor o prodaji proturaketnog sustava S 300 i preuzelo isporuku, a Hrvatska je trebala platiti 200 milijuna američkih dolara po primitku 25 posto sustava.

Zubak je u tužbi naveo da je sustav pretežno isporučen, ali ne i plaćen. Ugovorom iz 1999., kako se također navodi, smatrao je da su mu ustupljena potraživanja iz ugovora. U presudi Općinskog građanskog suda, među ostalim, stoji da je iz iskaza svjedoka, bivših ministara i ministrice obrane, potvrđeno da je sustav S 300 isporučen, ali ne u cijelosti.

Nespornim je ocijenjeno i priznanje Andrije Hebranga da sustav nije plaćen, no ni tužitelj ni bivši direktor tvrtke Winsley Finance ltd i potpisnik ugovora Petr Pernicka nisu iskazali da im je bilo koji hrvatski ministar obrane priznao dug, kao i da su s njima uopće razgovarali o toj temi.

Iz izvješća Službe vojne policije, kako je također ustvrdio sud, ne proizlazi nikakvo priznanje duga. Sud je utvrdio i da ugovorima koji su zaključeni s WF ltd o ustupanju potraživanja Zubaku nije ustupljen predmet pravnog posla, nego samo pravo na isplatu. Zbog toga, kako je obrazložio sud, tužitelj nije ni mogao tražiti predaju isporučenih dijelova sustava S 300.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here