Amerika šalje posebnog savjetnika za istrage u BiH i regiju

Vlada Sjedinjenih Američkih Država imenovat će stalnog pravnog savjetnika koji će raditi na tome da se povećaju kapaciteti za istrage, kazneno gonjenje i suđenja u slučajevima koji se odnose na korupciju i organizirani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo, piše portal RTCG. Savjetnik će, kako preciziraju, djelovati iz Zagreba, a pomoć će biti fokusirana većinom na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizirani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

Oglas na koji su se mogli javiti zainteresirani istekao je 13. prosinca, a stalni pravni savjetnik radit će u mandatu od 14 mjeseci, počevši od travnja 2022. godine ili približno tog datuma, s mogućnošću produženja, u ovisnosti od dostupnosti financijskih sredstava, javlja portalanalitika. Kako se ističe, stalni pravni savjetnik bit će dodijeljen Veleposlanistvu SAD u Zagrebu i radit će u bliskom partnerstvu s Ministarstvom pravde Hrvatske.

“Stalni pravni savjetnik će predstavljati Ministarstvo pravde i OPDAT u provođenju aktivnosti tehničke pomoći financiranih od Ureda State Departmenta za međunarodne narkotike i poslove provođenja zakona kako bi se povećali kapaciteti za istragu, kazneno gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizirani kriminal širom Zapada Balkan. Konkretno uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Ovo je regionalni program”, piše u tekstu javnog oglasa.

Pomoć će se fokusirati na prevare u nabavkama, korupciju, pranje novca, organizirani kriminal, FinTech, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima, prenosi N1.

“Ovo će uključivati tehničku pomoć, mentorstvo i savjete o istrazi, kaznenom gonjenju i odlučivanju u slučajevima. Također će uključivati analizu i savjete o postojećim ili zakonima na čekanju. Stalni pravni savjetnik će koordinirati i blisko surađivati s drugim savjetnicima dodijeljenim različitim balkanskim zemljama. Pored toga, stalni pravni savjetnik će blisko surađivati i s osobljem veleposlanstava SAD u različitim balkanskim zemljama”, piše u tekstu oglasa.

Pojašnjava se da je Misija Ureda za razvoj, pomoć i obuku tužiteljstava u inozemstvu (OPDAT) da razvije i administrira tehničku i razvojnu pomoć dizajniranu da unaprijedi sposobnosti institucija sektora pravde i njihovog osoblja za provođenje zakona. Ova pomoć se daje kako bi se tim institucijama i njihovom osoblju omogućilo da se efikasnije bore protiv terorizma, transnacionalnog organiziranog kriminala, korupcije, financijskog kriminala i drugih vrsta zločina.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here