Biden razvija inicijativu za moguću rusku invaziju na Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da razvija opsežne inicijative da oteža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu invaziju na Ukrajinu i da neće prihvatiti “crvene linije” Moskve, dok raste strah da bi zakuhani sukob mogao prerasti u rat.

U narednim danima očekuje se da će doći do videokonferencije između dva čelnika.

Više od 94.000 ruskih vojnika nalazi se uz ukrajinsku granicu, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov, koji je naveo obavještajna izvješća koja daju naslutiti da Moskva planira veliku vojnu ofenzivu za kraj siječnja.

Moskva, zauzvrat, optužuje Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje te tvrdi da Kijev možda planira vlastitu ofenzivu u istočnoj Ukrajini, što ukrajinske vlasti niječu.

“Sastavljam ono što vjerujem da će biti najopsežniji i najznačajniji set inicijativa da vrlo, vrlo oteža gospodinu Putinu da učini ono što se ljudi boje da će učiniti”, rekao je Biden, no nije išao u detalje.

Dok je u petak odlazio na put u Camp David, Biden je rekao novinarima: “Svjesni smo ruskog djelovanja dugo vremena i moje očekivanje je da ćemo imati dugačku raspravu s Putinom.”

“Ne prihvaćam ničije crvene linije”, rekao je o ruskim zahtjevima.

Američki i ukrajinski dužnosnici upozorili su ponovo ovaj tjedan da su teške ekonomske sankcije na stolu protiv Rusije.

“Od početka ove administracije pokazali smo da su SAD i naši saveznici spremni koristiti određene alate kako bi djelovali protiv štetnih ruskih akcija”, rekao je viši američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, kad je upitan o planu koji Biden razvija. “Nećemo oklijevati od tih i drugih alata u budućnosti.”

Glasnogovornica Bijele kuće, Jen Psaki, rekla je na brifingu da se razmatra sigurnosna pomoć za Ukrajinu.

IZVORHINA
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here