Bonožić: Hrvatska potpora BiH na putu prema euroatlantskim integracijama

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u Sarajevu s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem, u sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini.

Dvije susjedne prijateljske zemlje, Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina surađuju na mnogim područjima, posebice na području obrane. Od obrambene suradnje istaknuta je suradnja u području vojnog školovanja te je posebno naglašen doprinos hrvatske strane u prenošenju znanja i iskustava iz procesa pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji, o obrambenom planiranju te sudjelovanju u mirovnim operacijama NATO-a.

Na Hrvatskom vojnom učilištu do sada je različite vrste vojnih škola završilo gotovo 600 pripadnika Oružanih snaga BiH, a dugogodišnja stručna suradnja i potpora odvija se i između obučnih središta za međunarodne vojne operacije iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja se odvija i putem razmjene instruktora.

Ministar Mario Banožić rekao je da Republika Hrvatska podupire nastojanja Bosne i Hercegovine na njenom putu prema euroatlantskim integracijama istaknuvši kako je to od izuzetne važnosti zbog sigurnosti i stabilnosti cijele regije.

– Spremni smo pomoći BiH svojim iskustvima, a posebice onima iz procesa pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji. Doprinosom u NATO-ovoj misiji u Afganistanu, UN i EU operacijama, Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazale su se kao pouzdan partner koji aktivno pridonosi međunarodnoj sigurnosti, rekao je.

Ministar se osvrnuo i na Tehnički sporazum o međusobnoj suradnji u području upravljanja krizama koji je potpisan ove godine, kojim je postavljen okvir za suradnju u području otklanjanja posljedica od elementarnih nepogoda i temeljem kojeg su protupožarni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ovog ljeta četiri puta pomagali u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

– Nadam se da će takvih intervencija u budućnosti biti što manje, ali bitno je da znate da na nas možete uvijek računati, poručio je Banožić.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić zahvalio je na pomoći u gašenju požara ovo ljeto u vrijeme kada je Hrvatska i sama imala dosta požara. Isto tako, zahvalio je na hrvatskoj podršci na području školovanja, obzirom da BiH nema ustrojeno vojno školstvo.

– Najviše polaznika iz Bosne i Hercegovine se školuje na Hrvatskom vojnom učilištu. Zadovoljni smo što naše polaznike možemo slati na školovanje u NATO zemlju u našem susjedstvu, koja ima sve standarde kojima težimo, istaknuo je ministar Podžić.

Potvrdio je odličnu suradnju dviju zemalja na području obrane, koje dijele sigurnosne izazove istaknuvši da Hrvatska, kao članica NATO-a i EU-u, može pomoći na putu BiH prema Europskoj uniji i NATO-u.

– Proces euroatlantskih integracija je prioritet BiH. Hvala vam na pomoći i na svemu što činite i prema Europskoj komisiji i na svemu što činite za BiH u ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva i što ste neumoljivi zagovornik puta BiH u euroatlantske integracije, rekao je Podžić.

U sklopu posjeta Bosni i Hercegovini, ministar Banožić s izaslanstvom posjetio je i Centar za obuku za operacije potpore miru (Peace Support Operations Training Centre – PSOTC) u kampu Butmir, gdje se obratio polaznicima tečaja Euro-Atlantske sigurnosti.

Banožić je bio misi zornici u sarajevskoj katedrali Srca Isusova koju je predvodio nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Ministar Banožić sastat će se i s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here