Četverogodišnji dječak podrijetlom iz BiH nastradao u kampu u Siriji

Dječak podrijetlom iz Bosne i Hercegovine Ibrahim Babić (4) preminuo je nakon što je krajem studenoga u zatvoreno šatorsko naselje udarila cisterna s gorivom. Babić je bio u kampu Al Hol, šatorskom naselju u kojem su smještene obitelji osumnjičenih militanata ISIL-a.

Za Radio Slobodna Evropa informaciju o smrti dječaka potvrdili su iz centra za informiranje Rojava, neovisne organizacije sa sjedištem u sjeveroistočnoj Siriji, koja ima uvid u situaciju u kampovima. Četverogodišnji Ibrahim s majkom, podrijetlom iz Indonezije, u Al Holu je boravio otkako je 2019. ISIL teritorijalno poražen.

Dječakov otac Edvin Babić iz Sarajeva jedan je od uhićeni u ožujku 2019. godine, u Baguzu, posljednjem uporištu militantne grupe. Tada su osumnjičeni militanti i njihove obitelji uhićeni ili su se sami predali snagama Kurda i međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Muškarci su odvedeni u zatvore, a žene i djeca u nekoliko kampova, od kojih je najveći Al Hol u pokrajini Hasaka. U Al Holu trenutno živi 60.000 osoba iz gotovo 60 zemalja svijeta. Osim obitelji osumnjičenih militanata, u kampu žive i izbjeglice i raseljene osobe. Među njima su i državljanke BiH s djecom.

RSE ima podatke o oko stotinu osoba, od čega je najveći broj djece. Procjene su da je iz BiH u Siriju i Irak otišlo 360 osoba. Nije poznato koliko je djece, čiji su roditelji bh. državljani, rođeno u ovim zemljama.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/crna-kronika/cetverogodisnji-djecak-ppodrijetlom-iz-bih-nastradao-u-kampu-u-siriji-1544556 – www.vecernji.ba

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here