Ćosić za BHRT: BiH ne može opstati ako su konstitutivni narodi diskriminirani

Ako se želi održati stabilnost Bosne i Hercegovine konstitutivni narodi ne mogu biti diskriminirani, nego u ravnopravnom položaju, rekao je za BHRT Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i potpredsjednik HDZ-a BiH.

“Svi koji sudjeluju u pregovorima govore kako je nužno održati stabilnost BiH kao funkcionalne zemlje, zajednice, države, kako god hoćete, i ako im je to stvarni cilj moraju znati da nijedna zajednica ne može opstati ako su konstitutivni elementi zajednice diskriminirani, ako su u neravnopravnom položaju. Mislim da i akteri međunarodne zajednice sve više uviđaju bit problema, ono što je BiH u svojoj naravi. Ono što je fundirano u Ustavu BiH je ravnopravnost konstitutivnih naroda i ako netko negira to pravo bilo kome onda ne može reći da želi BiH dobro”, istaknuo je Čosić komentirajući aktualne pregovore o izmjeni Izbornog zakona BiH.

Prosvjetni djelatnici srednjih škola u ŽZH i dalje su u štrajku i zahtijevaju veće plaće, a predsjednik vlade ove županije kazao je za emisiju “BHT1 uživo” da se nada dogovoru sa sindikatima, mada, kako kaže, u ovoj godini sigurno neće doći do povećanja plaća.

“Mi smo povećali plaće u skladu s našim proračunskim mogućnostima i nakon povećanja osnovice plaće od pet posto uslijedila je najava štrajka. Nadam se da će doći do dogovora, međutim ono što sam siguran je da rezultat tih dogovora ne može biti povećanje plaća u ovoj godini dodatno”, rekao je Ćosić, te dodao da će se tek sljedeće godine može raditi na povećanju plaća.

“Ne samo prosvjetnim radnicima nego svim proračunskim korisnicima kojima su niske plaće u usporedbi s ostatkom države”, kazao je on.

ŽZH je često imala nešto drugačije epidemiološke mjere nego druge županije u Federaciji BiH, a Ćosić objašnjava da u ovoj županiji nisu htjeli politizirati odluke vezane za pandemiju koronavirusa, za razliku od Federacije BiH čiji je stožer, kako kaže, opterećen političkim pitanjima”.

“Naš je stav da je ovo problem koji ne smije imati političke konotacije. Mi se trudimo i pokušavamo ne slati nikakve apokaliptične poruke, slušamo struku i pristupamo tome racionalno”, rekao je Ćosić i naglasio da “ne žele ljude u ovoj županiji neće zatvarati u torove bez nužne potrebe”.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here