Čović: Bez legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda BiH neće moći normalno funkcionirati

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je posjetio Sarajevo gdje je još jednom dao potporu jedinstvenoj BiH uz poruku da većeg prijatelja Bosna i Hercegovina od Hrvatske – nema. RTL-ova novinarka Nikolina Radić je razgovarala s Draganom Čovićem, Predsjednikom HDZ-a BiH koji je komentirao posjet hrvatskog premijera.

“Drago mi je da smo imali prigodu ugostiti Plenkovića. Jednom rječju oslikati današnju situaciju bilo bi teško. Ona je krajnje složena, izazovna s ekonomskog, političkog i sigurnosnog aspekta, o tome se sve češće priča. Nije moglo biti bolje vrijeme za dolazak predsjednika Vlade RH kao članice EU i NATO saveza i posebne osobe koja ima utjecaj na ovaj prostor. Čini i se da dugo vremena nismo imali pozitivnijih poruka iz BiH kao što smo imali danas. Plenković je jasno kazao na zajedničkom kolegiju Parlamentarne skupštine BiH ‘dajte riješite ključna pitanja, predstavljanja naroda, ugradite presuda suda u Strasbourgu, a prije toga i Ustavnog suda BiH i recite kako Hrvatska može pomoći na europskom putu i ekonomskoj i socijalnoj stabilizaciji’. Mislim da su sugovornici vrlo pozitivno reagirali na takve poruke koje su dobili predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda, kao i mi Hrvati”, kazao je Čović.

Na pitanje koliko su nakon današnjeg sastanka bliže reformi izbornog zakona i je li ona moguća, Čović je kazao da je ta izmjena nužna.

“Do nje mora doći jer bez izmjene izbornog zakona nema preduvjeta za organizirati izbore iduće godine. Sjetite se koliko nam je trebalo vremena da organiziramo izbore u Mostaru. Ustavni sud je izvan snage stavio neke odredbe i sad ih treba u Parlamentarnoj skupštini BiH vratiti. Uvjeren sam da će razgovori koji će teći 4-5 dana od danas, s predstavnicima američke i europske administracije, naći dovoljno snage i mudrosti da napravimo kompromis i riješimo pitanje izbora kad je u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo, a iza toga je integracija izbornog procesa, tehničke izmjene izbornog zakona koje su nužde. Optimističan sam nakon današnje posjete, da možemo napraviti snažniji iskorak i riješiti taj posao u ovoj godini”, kazao je.

Komentirao je i poteze Milorada Dodika te vode li oni prema odcjepljenju Republike Srpske.

“Hrvati se zalažu da imamo legitimne predstavnike u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH da se ne podcijeni uloga zakonodavne vlasti na razini entiteta i BiH i zajednički tražimo rješenja. Bez toga neće biti moguće normalno funkcioniranje BiH zbog izigravanja Ustava smo u ovakvoj političkoj situaciji. Što se tiče odluka Narodne skupštine RS, zaključaka koji trebaju definirati neke odnose, osnova za naše djelovanje je Ustav i Dayton. Ustavno domoljublje mora nadvladati. BiH se ne može podijeliti, pogotovo mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja. Podjela neće biti ali moramo tražiti rješenja za mnoga pitanja koja su otvorena. Predstavnici srpskog naroda su naglasili pitanje vojske u BiH a i danas ste mogli čudi izjave dužnosnika RS da traže racionalnost u organiziranju vojske, razgovor oko toga pa tek zaključak da će povući drugi potez. Slično razmišljamo i kad su u pitanju druge reforme koje su nužne. Mi smo davno preuzeli paket obveza reformskih obaveza ka EU, zato što stoje se događaju ovakve stvari”, kazao je Čović.

Na pitanje je li premijer Plenković u pravu kada je kazao da su Dodikovi potezi jer slijedi izborna godina, Čović je kazao da Dodik ne blefira te da je krajnje ozbiljan političar koji naglašava probleme BiH koje treba riješiti kroz razgovor.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here