Čović: Trebamo biti ponosni na sve dobro što je niklo iz HR Herceg-Bosne

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te okruglim stolom ”Krivotvorenje povijesti” u Mostaru je u ponedjeljak obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Današnji dan je preznačajan, tim činom smo stali u zaštitu svog hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine, jer smo razumjeli da se nitko drugi nitko neće organizirati i suprotstaviti napadu na BiH, ugrozi života i imovine. Kada je 1991. godine napadnuto Ravno, sve se spalilo i rastjeralo, poruke su bile jasne; mi smo se organizirali kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, a kasnije i kroz Hrvatsku Republike Herceg-Bosnu, izjavio je tom prigodom predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istaknuo kako su sve nadležnosti i institucije HRHB sastavnica današnje BiH.

Ono što me veseli je da smo sve institucije zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti HRHB uspjeli implementirati kao sastavnicu današnje daytonske BiH, u našu domovinu. Činjenica je da tamo gdje nismo bili organizirani da je hrvatski narod stradao i da je rastjeran. Možemo biti zahvalni svakom pojedincu koji je u to vrijeme imao mudrosti i hrabrosti te su vizionarski prepoznali trenutak da se zaštiti svoj narod. Značaj HRHB će se dugo istraživati od povjesničara i znanstvenika, a što se tiče politike, mi je trebamo vjerodostojno promovirati i biti ponosni na sve dobro što je niklo iz HRHB, poručio je Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) Ivo Čolak kratko se osvrnuo na povijesni okolnosti, podsjetivši kako je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna osnovana 18. studenoga 1991. godine, a na današnji dan dvije godine kasnije utemeljena je i Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

HRHB, koja je supotpisnica Washingtonskog sporazuma, je postojala i nakon uspostave Federacije i nakon donošenja Ustava FBiH 1994. godine, sve do svoga samoukinuća 1996. godine. Mi danas obilježavamo jubilarnu 30. obljetnicu ovim okruglim stolom ”Krivotvorenje povijesti”, a nakon toga obilježavanje se nastavlja popodne u Grudama. Osnovna poruka skupa i obilježavanja je da to ostane mladim generacijama, kazao je Čolak.

Obilježavanje 30. godišnjice nastavlja se popodne u Grudama gdje je predviđen svečani mimohod, odavanje počasti na grobu Mate Bobana te sveta misa u 17:00 sati.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here