Direktor Pfizera: Pandemija bi u SAD-u mogla završiti do siječnja

Član odbora direktora Pfizera dr. Scott Gottlieb kazao je za CNBC da bi pandemija u SAD-u mogla biti gotova do siječnja.

“Do 4. siječnja ova pandemija bi mogla biti gotova. Tada ulazimo u endemsku fazu virusa”, kazao je. 4. siječnja je, inače, datum kada na snagu stupa mjera Bidenove administracije da svi u tvrtkama s najmanje 100 zaposlenih moraju biti cijepljeni.

Podsjetimo, Pfizer je jučer priopćio da je njegov lijek protiv covida-19 djelotvoran 89 posto u prevenciji rizika hospitalizacije i smrtnog ishoda, na što ukazuju prvi rezultati kliničkih ispitivanja.

“Prijelazna analiza je pokazala da se za 89 posto smanjuje rizik hospitalizacije i smrtnog ishoda u vezi s covidom-19 od bilo kojeg uzroka u odnosu na placebo kod pacijenata koji su primali lijek prva tri dana nakon pojave simptoma”, navodi Pfizer u priopćenju, prenosi AFP.

Ti rezultati premašuju one koje je objavio Merck & Co za svoj lijek molnupiravir, za koji se pokazalo prošli mjesec da je prepolovio izglede smrti ili hospitalizacije za pacijente oboljele od covida koji imaju visoki rizik za teško obolijevanje. Antivirusni lijekovi predstavljaju dodatak cjepivima koja štite od covida-19.

Što kaže kliničko ispitivanje?

Prvi rezultati Pfizera temelje se na kliničkim ispitivanjima na nešto više od 1200 pacijenata koji su imali covid-19 i rizik za razvoj težeg oblika bolesti, poput pretilosti ili dobi. Kroz nekoliko dana od pojave prvih simptoma dio njih primio je Pfizerov lijek, a ostali placebo.

Pokazalo se da je 0.8 posto onih koji su dobili Pfizerov lijek u roku od tri dana od pojave simptoma bilo hospitalizirano, a nitko nije umro u razdoblju od 28 dana od tretmana. U usporednoj skupini za placebo-pacijente takvih je bilo 7 posto uz sedam smrtnih slučajeva.

Konačni podaci ni Pfizera ni Mercka još nisu dostupni. Pfizer je objavio da planira predati prve rezultate za svoj lijek “što je prije moguće” Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), prije nego što zatraži autorizaciju.

Ova Pfizerova objava stigla je samo dan nakon što je objavljeno da je Ujedinjeno Kraljevstvo postala prva država koja je odobrila lijek molnupiravir protiv koronavirusa, koji je razvila američka farmaceutska kompanija Merck & Co.

IZVORINDEX
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here