Do početka prosinca u BiH prijavljeno osam slučajeva mobinga novinara

Linija za pomoć novinarima koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari, u sklopu svoje baze, od siječnja do 1. prosinca 2021. godine zabilježila je osam slučajeva mobinga i kršenja prava u domenu radnih odnosa. Prema anketi BH novinara, 57,5 posto novinara je stalno zaposleno, dok njih 19,3 posto ima status honorarnog suradnika. Bedrana Kaletović je diplomirana novinarka iz Tuzle koja je prvo pravo novinarsko iskustvo imala u nekadašnjem Tuzlanskom listu, dnevnoj novini gdje su novinari potpisali ugovore za minimalne plaće, mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

– Tako smo moje kolege i ja naivno vjerovali da je to regularno i neupitno, no ispostavilo se da smo bili zdravstveno osigurani samo kad se pobunimo, nerijetko na dva ili tri dana. Plaće su kasnile i na kraju smo otišli iz tvrtke sa šest neisplaćenih mjeseci za koje smo bili uredno zavedeni u radničke knjižice – izjavila je Kaletović u razgovoru za Fenu.

Problemima novinarke Kaletović i njenih kolega nije bio kraj nakon napuštanja redakcije u kojoj nisu imali minimum radničkih prava. Zbog neuplaćenih doprinosa jako teško su uspjeli prijaviti se u Ured za zapošljavanje. Neki od prekršenih prava novinara/ki i urednika/ca unutar medijskih kuća, a koji su prijavljivani Liniji za pomoć novinarima su nepoštivanje ugovora o radu, delegiranje zadataka i obveza koji nije u skladu s pozicijom u ugovoru o radu, sankcioniranje novinara/ki ili urednika/ca bez poštivanja Zakona o radu, mobing, pritisci na radnom mjestu, neuplaćivanje mirovinskog staža, nezakoniti otkazi, rad „bez ugovora“ . Dug je popis problema novinara o kojima se piše i ne priča često jer medijski sustav je osvetoljubiv i surov, te trenutno borbu za osnovna radnička prava ne prašta.

– Imala sam problem da čekam da mi isplate u zadanom roku jer se dogodilo da je prošao rok pa sam mislila da neću biti isplaćena. Također, problem je kada u ugovoru nije naznačeno što konkretno radiš, pa na kraju odradiš više posla jer nije precizirano. Mislim da tu na početku isto treba pričati da ne bude poslije radiš tri posla za jedan honorar, a događa se i to. Mislim da je problem što dosta novinara dobiva plaću preko računa, a onda kovertu s dodatnim novcem. Nažalost, dugoročno je loše po one koji su stalno zaposleni – izjavila je za Fenu novinarka Brankica Smiljanić iz Banje Luke. Udruženje BH novinari kroz svoje aktivnosti često ukazuju na važnost poštivanja prava i zakonskih obaveza prema zaposlenicima.

– Kroz rad Linije za pomoć novinarima kada nam se obrate novinari/ke da prijave neka kršenja prava u domenu rada, često se obraćamo i poslodavcu tj.redakciji ili medijskoj kući s zahtjevima za očitovanje i poštivanje radnih prava i dostojanstva radni/ca u medijskim kućama – izjavila je Vildana Džekman iz Linije za pomoć novinarima.

Prema analizi iz 2019. godine „Radna prava novinara u BiH“ koju je radila Kristina Gadže za BH novinare, istaknuto je da novinari često nisu upoznati sa svojim radnim pravima. Zakon o transparentnosti medijskog vlasništva u BiH još uvijek nije usvojen i on bi u značajnoj mjeri riješio dosta problema kroz regulaciju tog dijela.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here