Dodik: Povući ćemo sav novac koji dajemo BiH i zaposlene u zajedničkim institucijama

Dodik je za Radio Republike Srpske, rekao da će biti doneseno i rješenje da sudce i tužitelje bira Narodna skupština Republike Srpske i da, kako kaže, ne želi nikakvu BiH, osim dejtonske. Dodik je naglasio i da će sav novac koji Republika Srpska daje za zajedničke organe BiH, oko 130 milijuna eura, povući u Republiku Srpsku.

Pitanje imovine prvo je na redu, jer Ustavni sud, kaže Dodik, nema pravo utvrđivati vlasništvo, jer je to riješeno Daytonskim sporazumom.

– Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto izmuvati u vezi s imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Srpske. A svi su svjesni da je to imovina entiteta – istaknuo je Dodik.

Naveo je da će Srpska donijeti zakone koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

– Mogu najavljivati apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana reguliramo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Srpskoj. Što drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu – kaže Dodik.

Poštovanje Daytona, kaže, ostaje prioritet, dodajući da postoje stvari na razini BiH, koje ipak neće dirati.

– Sada bi bilo iluzorno ući u sferu putovnica, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH. To Vijeće bit će uskoro uspostavljeno u Srpskoj. Postojeće s razine BiH bit će proglašeno nevažećim za sudstvo u Srpskoj – naglasio je Dodik.

Kada je riječ o vojsci i Obavještajno sigurnosnoj agenciji i Agenciji za istrage i zaštitu Dodik je rekao:

-U pogledu SIPE i OSA-e nema ništa osjetljivo, spremiti će se zakoni i normativne pripreme, odabrati trenutak koji mora biti koordiniran s financijama, a što se tiče vojske Srpska će pokušati razumijeti trenutak, jer postoje mnogi koji govore da je to problematično. Neka ostane paradna organizacija s tri do četiri tisuće pripadnika. Nikada nije kasno da se toga riješimo – izjavio je Dodik.

Kada je riječ o primjedbama da Srpska nije u proračunu predvidjela novac za plaće zaposlenih iz Srpske u zajedničkim organima, Dodik je naglasio da Srpskoj za preuzimanje oko sedam tisuća zaposlenih, treba oko 130 milijuna eura.

– Toliko i dajemo za zajednički proračun. Kada uredimo stvari, prvo ćemo taj novac povući u Srpsku. Zar netko misli da ćemo mi izvući nadležnosti, a novac koji Srpska daje za zajedničke organe ostaviti u Sarajevu – pojasnio je Dodik za Radio Srpske.

Na konstataciju da će otpor za planove Banjaluke biti veliki, Dodik je rekao da su on i predsjednica Srpske Željka Cvijanović obilazili važne svjetske adrese i da je u znatnoj mjeri, kako kaže, smanjen pritisak.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here