Držali cjepivo u pogrešnom hladnjaku, propalo preko tisuću doza, šteta 45.000 KM

Okružno javno tužiteljstvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv epidemiologa O. M. iz Doma zdravlja Prijedor. Kako je navedeno u optužnici, cjepivo protiv koronavirusa nije čuvano u profesionalnom zamrzivaču i da je zbog propadanja 1.342 doza cjepiva nastala šteta od 45.010,68 KM.

“Kao službeno lice svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, i propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupala u vršenju službe, iako je bila dužna i mogla biti svjesna da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugoga ili imovinska šteta, pa je takva povreda i šteta i nastupila, te za vrijeme epidemije zarazne bolesti kod ljudi, nije postupila po propisima, odlukama i naredbama kojima se određuju mjere za njeno suzbijanje ili sprečavanje” – navodi se u optužnici.

Cjepivo “Sputnik V” komponenta 2, koje je u količini od 1.500 doza JZU Domu zdravlja Prijedor u tri navrata dostavljeno od strane JZU Instituta za javno zdravstvo RS, umjesto u profesionalni hladnjak marke “Esmas”, koji je dostavljen od Instituta radi čuvanja cjepiva, stavljene su u hladnjak „Beko“, koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu.

Dalje je navedeno da je tako u periodu od 10. do 12. travnja 2021. godine došlo do kvara hladnjaka u kojem je cjepivo bilo smješteno, usljed čega je prekinut hladni lanac pa su 1.342 doze navedenog cjepiva postale neupotrebljive.

“Zbog ovakvog postupanje veći broj građana nije primio drugu dozu cjepiva, a nastupila je i imovinska šteta za Republiku Srpsku, u iznosu od 45.010 KM. Ovim je optužena osoba počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi i kazneno djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije” – stoji u optužnici.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here