Hrvatsko državljanstvo moguće zatražiti po jednostavnijim pravilima

Do kraja 2023. godine stranci rođeni od 1991. nadalje, kojima je barem jedan roditelj hrvatski državljanin u trenutku rođenja stranca, mogu zatražiti hrvatsko državljanstvo po jednostavnijim pravilima.
Ovo je korisno za potomke hrvatskih iseljenika koji više ne trebaju dokazivati pripadnost hrvatskom narodu sudjelovanjem u radu folklornih klubova i slično.

Vlada je prihvatila izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu koje su predložene zbog velikog broja zahtjeva za hrvatskim državljanstvom temeljem zakona koji je stupio na snagu početkom lanjske godine i otežanih uvjeta njihova podnošenja uslijed pandemije.

Rok za podnošenje zahtjeva za državljanstvom po trenutnom zakonu istekao je 1. siječnja 2022. godine, no kako je pandemija mnogima otežala podnošenje zahtjeva sada se rok produljuje za još jednu godinu.

Hrvatsko državljanstvo podrijetlom prema zakonu mogu steći i osobe starije od 21 godine rođene u inozemstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihova rođenja bio hrvatski državljanin, prenosi Glas Hrvatske.

Isto vrijedi i za osobe rođene od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. godine, kojima su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali im je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here