Karamatić: Onog trenutka, a on se približava, kada Hrvati i Srbi dignu ruke od BiH…

Apeliram na bošnjačke predstavnike ako žele sačuvati državu, da još postoji mogućnost dogovora. Hrvati i Srbi se ne žele pripojiti i ni Srbiji ni Hrvatskoj, oni žele napraviti funkcionalnu državu, kazao je za BHRT Mario Karamatić, predsjednik HSS-a Bosne i Hercegovine.

Ovo trenutačno nije funkcionalna zemlja, naglasio je on.

“Onog trenutka, a on se približava, kada Hrvati i Srbi dignu ruke od Bosne i Hercegovine to je to. Mogu oni pričati koliko hoće o stoljetnoj Bosni, jer ona je nastala u jednom američkom gradiću koji se zove Dayton u ovakvom obliku.”

Hrvati ne traže previše, samo da biraju svoje predstavnike i da su institucije s Hrvatima, etničkim Hrvatima kako piše u zakonima i pravilnicima, rekao je Karamatić u emisiji BHT1 Uživo.

“Mi smo sada dovedeni pred zid. Povijest je pokazala da Bosna i Hercegovina može funkcionirati jedino kao tronožac, ako su sva tri naroda zadovoljna.”

Tragično je da mora doći stranac da sjedne naše predstavnike za jedan stol i da počnu razgovarati, naglasio je Karamatić.

“Mi ako hoćemo funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu jedini način je da predstavnici naroda ovdje u BiH sjednu i da se dogovore.”

Komentirao je i sudionike ovih razgovora za koje je kazao da ustvari traže razloga da se nešto ne uradi.

“Vrlo jednostavno, srpski predstavnici tj. predstavnici iz Republike Srpske (i pozicija i opozicija) su vrlo jasno rekli da pristaju na sve što se dogovore Hrvati i Bošnjaci, jedino ne dolazi u obzir diranje načina biranja u RS.”

Govorio je o uvjetu za neizravan izbor članova Predsjedništva BiH, kazavši da to stranke iz Republike Srpske neće prihvatiti.

“U Ustavu je jasno tko sjedi u Predsjedništvu i sada se ide na brisanje nacionalnog prefiksa, znači Hrvati na to neće pristati. Ja mislim da oni ovdje kupuju vrijeme, da su divni i krasni pred strancima. Ali mislim na kraju da neće proći ni ove tehničke izmjene koje pojedine stranke zagovaraju. Stranci koji su tu došli možda se nadaju da će postići nešto, i moj je stav, da oni ne znaju kako to funkcionira u Bosni i Hercegovini.”

Sve je dobro dok su za stolom, dobra priča, obećavaju, i kako oni preko vrata ovi po svome, zaključio je Karamatić.

“Ovdje se jednostavno ništa ne može napraviti osim na dva načina, gruba upotreba sile, a drugo je da sjednu predstavnici tri naroda i dogovore funkcionalnu državu. Ne može sada Međunarodna zajednica preuzeti sve u svoje ruke.”

O predstojećim izborima…

Slagali se mi ili ne, izbori će biti održani, kazao je on.

“Što se tiče nekog mogućeg nametanja od strane gospodina Schmidta ne bih govorio o tome i ne mislim da će on bilo što nametnuti. Mislim da je on kada je tek došao u Bosnu i Hercegovinu bio je optimističan i sada je zabrinut, a na proljeće će biti “duboko zabrinut” i to će biti na toj razini.”

Kada se je raspadala bivša Jugoslavija retoriku koju čujem od pojedinih bošnjačkih lidera da svaki glas mora jednako vrijediti, da manjina ne može nametati većini bilo što, to je čista retorika koju je koristio Slobodan Milošević.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here